Arad: S-a confirmat pesta porcină africană în județul Arad. Autoritățile sunt în alertă. Pompierii, polițiștii și jandarmii caută prin gunoaie 16 porci morți 

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a confirmat, luni, existența pestei porcine africane în județul Arad.

Este vorba despre rezultatele analiezelor efectuate asupra unui număr de 5 porci care au trăit într-o gospodărie de pe strada Păpădiei din municipiul Arad. Cele 5 animale făceau parte dintr-un lot mai mare aduse ilegal din Bihor, unde există focare. Traficantul de animale le-a vândut mai departe în județele Timiș și Caraș-Severin. În Timiș, porcii au început să moară cu simptome de pestă porcină africană, iar cumpărătorul i-a adus îanpoi traficantului din Arad 21 de porci morți sau muribunzi, care în final au murit. Bărbatul din Arad a aruncat cadavrele în 3 locuri, pe câmpuri, printre gunoaiele de la marginea Aradului.

Autoritățile au reușit să recupereze 5 cadavre, iar pompierii, polițiștii și jandarmii caută printre gunoaie celelalte cadavre.

Pe de altă parte, în cazul celorlalți 55 de porci găsiți în godpodăria din Arad, care au sacrifricați preventiv de către autorități, nu s-a confirmat prezența virusului.

Pompierii, jandarmii și polițiștii caută prin gunoaie

Este alertă în județul Arad, unde autoritățile caută, luni, 16 cadavre ale unor porci despre care suspectează că fac parte dintr-un lot în care ar fi existat pestă porcină africană, în dosarul primei suspiciuni din județul Arad.

Prefectura Arad a anunțase ieri aparția suspiciunii într-o gospodărie de pe strada Păpădiei, în urma căreia 55 de porci au fost sacrificați și s-a luat măsura recuperării a altor 21 de cadavre de porci. Doar că din cele 21 de cadavre au fost recuperate efectiv 5, găsite la o groapă de gunoi de la marginea orașului, în vreme ce celelate 16 cadavre nu au fost găsite încă. Așa, că pompierii, jandarmii și polițiștii caută prin gunoaiele aruncate pe câmpurile de la marginea orașului.

Bărbatul care a aruncat porcii susține că nu își mai amintește unde a aruncat cadavrele. Informațiile se bazează, în mare parte, pe declarațiile celor cercetați.

Conform unor informații, bărbatul care deținea porcii ar fi un traficant de animale, care ar fi cumpărat animalele din Bihor, județ în care există confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, și le-ar fi vândut în Caraș-Severin și Timiș. Din Timiș, porcii, dintre care o parte ar fi fost revându-ți către alte 2 persoane, au început să moară cu simptome de pestă porcină africană.

Primul cumpărător din Timiș i-a adus 21 de porci morți sau muribunzi înapoi bărbatului din Arad. În acest fel autoritățile au decis să descindă la gopospodăria din Arad, de unde au mai confiscat alți 55 de porci, pe care, în mod prevenitv, i-au sacrificat.

Autoritățile au deschis pe numele bărbatului din Arad dosar de cercetare penală pentru răspândirea bolilor la animale sau plante, iar autoritățile continuă cercetările în acest caz.

Autoritățile continuă cercetările în acest caz.