Arad: S-a votat creșterea prețului gigacaloriei, dar cetățenii nu vor simți majorarea din această iarnă. Ce măsură de ultim moment a luat primăria

Municipalitatea din Arad a votat, joi, creșterea prețului total al de la 360 lei la 596,27 de lei. Cu toate că măsura se aplică retroactiv, de la 1 ianuarie, în lunile din această iarnă populația nu va simți creșterea.

Viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a propus un amendament prin care s-a decis ca subvenția mai mare a primăriei să fie nu doar pentru ianuarie și februarie, cum s-a anunțat, ințial, ci și pentru luna martie. Municipalitatea a decis ca pentru lunile ianuarie, februarie şi martie diferenţa dintre preţul total de 360 /Gcal (inclusiv TVA), care era în vigoare până în decembrie 2018, şi noul preţ avizat de ANRE să fie acoperită întegral din bugetul local, cu titlu de subvenţie în cuantum de 322,42 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Conform viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „ca urmare a aprobării ANRE, generată de toate cheltuielile din ultimul timp şi preţul gigacaloriei a crescut substanţial, motiv pentru care noi, ca administraţie locală, încercăm să venim în sprijinul cetăţenilor. Astfel, în primul trimestru subvenţionăm integral această creştere. În cifre dacă înainte, pe preţul vechi, subvenţionam 24% din valoarea lui, acum noi ajungem la o subvenţie de 35 %. Cu alte cuvinte, dacă sezonul trecut plăteam în jur de 12 milioane lei ca subvenţie, acum, urmare a acestei majorări dictate de Guvernul României, efortul bugetar se va tripla”.

Populația resimte creșterea din 1 aprilie

De la 1 aprilie 2019, preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi de 391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), față de 273 lei până în decembrie anul trecut, iar subvenţia va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA), comparativ cu 86 de lei la sfârșitul anului trecut.

“În continuare, am convenit ca jumătate din creştere să fie suportată din bugetul local, cealaltă jumătate revine cetăţeanului. Practic arădenii vor sesiza eventualele efecte ale acestei majorări de abia sezonul viitor. Nu este cel mai fericit mod de abordare a problemei, dar pe de altă parte, să nu uităm că în Arad sunt şi cetăţeni care folosesc alte sisteme de încălzire şi nu primesc niciun fel de subvenţie, decât cei pe social”, a mai declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Primarul Gheorghe Falcă a declarat că majorările au loc din cauza creșterii prețurilor la gazele naturale și alte utilități, ca urmare a măsurilor luate decătre Guvernul PSD, însă social-democrații au respins acuzațiile, susținând că ar fi vina primăriei care nu a reabilitat sistemul de distribuție a căldurii.