Arad: S-au găsit banii pentru proiectul fundației Monumentului Marii Uniri la Arad. Fără bani de la buget, ministrul Culturii George Ivașcu, a obținut bani dintr-o donație

S-au găsit banii pentru a se mai face un pas pentru amplasarea monumentului Marii Uniri la Arad. Anunțul a fost făcut, miercuri seara, de către primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Având în vedere faptul că, până în acest moment, nu a început prodedura construirii fundației pentru monumentul Marii Uniri, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a purtat discuții cu ministrul culturii, George Ivașcu, pentru a găsi surse de finanțare în vederea realizării acestui proiect.

“Așa cum am transmis în urmă cu câteva zilele trecute în cadrul unei conferințe de presă, în momentul în care s-a solicitat de către Ministerul Culturii finanțare în acest sens, acest lucru a fost retras și se poate constata că ministerul nu are, în acest moment, bani alocați pentru fundația monumentului. Am discutat cu domnul ministru Ivașcu și am reușit, printr-o sponsorizare generată de domnia sa, ca asociația din Arad care a militat pentru realizarea monumentului să primească o sponsorizare din care să fie achitată contravaloarea proiectului pentru fundație. Îi mulțumesc domnului ministru pentru efortul de a găsi sponsori și de a identifica procedura pentru realizarea proiectului fundației acestui monument.”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Încă un monument dedicat Marii Uniri

Muncipalitatea arădeană a anunțat că va realiza, la rândul său, un monument dedicat Marii Uniri, pentru a celebra Centenarul acestui moment istoric decisiv în devenirea poporului român.

Conform contractului, monumentul ar trebui amplasat decătre sculptorul Florin Codre, care l-a și realizat, însă artistul a anunțat că nu este de acord cu locația stabilită decătre Primăria Municipiului Arad și care are acordul Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii i-a plătit artistului suma de 10 milioane de lei, iar de-a lungul timpului între cele 2 părţi au existat mai multe procese.

Monumentul Marii Uniri, made in China

Monumentul realizat decătre sculptorul Florin Codre este o coloana din marmura înaltă de 36 de metri şi reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, care imbolizează o convergenţă a celor trei provincii româneşti. “Monumentul Marii Uniri de la 1918”, care trebuia amplasat în 2012 şi a fost realizat tocmai China, ar trebui să fie amplasat lângă Consiliul Judeţean Arad cel târziu la începutul lunii noiembrie.