Arad: Seminarul Teologic Ortodox din Arad a sărbătorit 25 de ani de la înființare. Școala teologică ortodoxă română are o tradiție mult mai mare la Arad

Seminarul Teologic Ortodox din Arad a sărbătorit, joi, 25 de ani de la înființare, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Aradului.

La manifestare au participat Înaltpreasfinţia Sa Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinția Sa Dr. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhid. lect. univ. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Arhid. Florin Sirca, inspector şcolar, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi din cadrul Universităţilor ,,Aurel Vlaicu” şi ,,Vasile Goldiş” din Arad, elevi şi un numeros public.
Seminarul Teologic Ortodox din Arad a fost înființat pe data de 13 ianuarie 1994, prin osteneala Preasfinţitului Părinte Timotei, pe atunci, Episcop al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi a Hunedoarei, precum şi a Părintelui dr. Vasile Pop, pe atunci, consilier cultural în cadrul centrului eparhial.
Școala Teologică Ortodoxă are la Arad o tradiție mult mai mare.
Conform paginii de internet a Seminatului Teologic Ortodox din Arad, în anul școlar 1994 – 1995, în orașul Arad lua ființă o nouă instituție de învățământ liceal, o instituție de cultură în care aveau să se pregătească, de-acum înainte, generații întregi de viitori slujitori ai Sfintelor Altare, de profesori de Religie sau de cântăreți bisericești, reînnodând astfel tradiția teologică a Aradului, nemilos suprimată în anul 1948, prin desființarea Academiei Teologice din Arad, fostul Institut Teologic Diecezan. Era o tradiţie adânc înrădăcinată în cetatea Aradului, încă din veacul al XIX-lea. Astfel in 1812, ia fiinţă Preparandia, prima şcoală pedagogică românească, printre profesori numărându-se preotul Dimitrie Ţichindeal şi Constantin Diaconovici Loga. Înfiinţarea la Arad a celei dintâi şcoli în limba română pentru pregătirea învăţătorilor şi a preoţilor, (până în 1822 când se va înfiinţa Seminarul teologic român), a însemnat ridicarea Aradului la statutul de centru cultural al zonei”.
„În 1869, acesta este redenumit: Institutul Pedagogic Ortodox Român. (…) Începând cu anii 1927-1928, Institutul Teologic din Arad este ridicat, prin hotărârea nr. 60/1927 a Adunării eparhiale, în timpul păstoririi episcopului Dr. Grigorie Comşa, la rangul de Academie Teologică, reorganizându-se cu patru ani de studii. Din păcate, în anul 1948 regimul comunist a desfiinţat acest venerabil aşezământ de credinţă, cultură şi spiritualitate creştină ortodoxă românească”.
Prima școală teologică ortodoxă apare însă în documente mult mai vechi.
„Episcopul Sinesie Jivanovici al Aradului (1751-1768) „a deschis în anul 1760, la reşedinţa sa de la mănăstirea Arad-Gai, o şcoală teologică ortodoxă, frecventată de candidaţi proveniţi din întreg Ardealul şi chiar din Maramureş, ambele zone fiind confruntate cu virulenţa propagării uniatismului de către autorităţile habsburgice”, se mai arată pe pagina de internet a Seminarului Teologic Ortodox din Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.