Arad: Senatorul USR Arad, medicul Adrian Wiener, acuză PSD-ALDE că blochează legea care ar salva viețile a 5.000 de români în fiecare an. „PSD blochează legea la comanda procesatorilor”

Senatorul USR Arad,medicul Adrian Wiener, acuză, marți, deputații PSD-ALDE că de peste 1 an de zile blochează legea pentru limitarea aditivării alimentelor cu acizi trans ca urmare a unei înțelegeri informale și la comanda procesatorilor de alimente.

Acești aditivi sunt responsabili pentru un număr mare de îmbolnăviri cardio-vasculare și folosirea lor este deja limitată în numeroase țări, existând chiar un proiect de adoptare a unei Directive Europene în acest sens.

Medicul Adrian Wiener spune că legea pe care a inițiat-o ar fi putut salva 5.000 de vieți anual, dar este îngropată în sertarele Camerei Deputaților.

Această lege, precum și alte legi care ar conduce la o alimentație mai sănătoasă a românilor și la scăderea numărului de îmbolnăviri și decese, sunt blocate de responsabilii puterii, susține Adrian Wiener. Proiecte care în aparență sunt susținute de unanimitatea parlamentarilor sunt oprite pe traseul legislativ prin lisa avizului unei comisii.

Conform senatorului USR Arad, medicul Adrian Wiener, ”cu toate că 5.000 de români, în special din zona vulnerabilă și defavorizată mor anual strict din cauza adăugării în alimente de acizi trans, PSD blochează această lege la comanda procesatorilor. Practic, președintele Comisiei de Agricultură a camerei deputaților, deputatul PSD Alexandru Stănescu, se substituie întregului Parlament: Senatului, care a votat în unanimitate legea și Camerei Deputaților, căreia de peste 1 an nu îi permite votul în plen refuzând să trimită vreun raport asupra legii”.

„Acest blocaj vine în urma înțelegerii informale, probabil mutual avantajoase, între deputații PSD/ALDE din Comisie și Romalimenta – Asociația patronală din Industria Alimentară. Eliminarea acizilor trans din alimentația umană este o prioritate absolută pentru Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult, există de 2 luni o Directivă Europeană la transparență, care va urma să fie aplicată întregului spațiu comunitar și care ar urma să elimine practic acest macronutrient toxic din Europa. Dar procedura de adoptare e îndelungată și anevoioasă. Așadar, adoptarea ei în legislația națională devine obligatorie dacă dorim salvarea unui număr semnificativ de vieți”, a mai declarat senatorul USR Arad, medicul Adrian Wiener.