Arad: Sfințirea picturii din Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, duminică, la ora 11.30

Pictura Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” dincentrul municipiului Arad va fi sfințită pe data de 9 decembrie, a anunțat Ahiepiscopia Aradului, cu începere de la ora 11.30 și nu 9.30, așa cum s-a anunțat inițial.

Conform noului program postat pe site-ul episcopiaaradului.ro, Sfânta Liturghie Arhierească va fi oficiată decătre IPS Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi cu începere de la ora 9.30, iar cu începere de la ora 11.30 va fi oficiată Slujba sfinţirii picturii din Catedrala Arhiepiscopală.

Vecernia şi un Concert de colinde la Catedrala Arhiepiscopală interpretate decătre Corul Catedralei vor avea loc cu începere de la ora 17.00.

Pictura se întinde pe aproape 5.500 mp, iar o treime este acoperită cu foiță de aur de 24 de karate

Pictura a fost realizată timp de aproape 8 ani, între 1 noiembrie 2010 – 30 mai 2018), într-o tehnică speicială, decătre pictorul bisericesc Cătălin Băluț și echipa sa. Suprafața pictată este de aproape 5.500 de mp, din care pe circa 35 la sută s-a aplicat foiță de aur de 24 de karate. Costurile totale se ridică la peste 10,1 milioane de lei. Mai mult de jumătate, adică peste 52 la sută din bani au venit de la persoane fizice, iar diferența de la autorități ale statului.

Piatra de temelie a Catedralei a fost pusă de către episcop Dr. Timotei Seviciu pe data de 24 noiembrie 1991, lucrările propriu-zise au început în 1992, iar Catedrala a fost sfințită în 6 decembrie 2008 decătre Preafericitul Părinte Daniel, Patrhiarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Chiriarhul eparhiei Aradului.

Catedrala are 5 clopote care au fost turnate la cea mai prestigioasă fabrică din Europa, Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Cântăresc în total 6.565 kg. Pe catedrală se află o cruce de 7,3 m înalțime și 2 cruci de 3,5 m înălțime.

Catedrala Arhiepsicopală are moaște ale Sfântului Părintelui Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, primite în dar de la Vatican.

SFINŢIREA PICTURII CATEDRALEI ARHIEPISCOPALE ,,SFÂNTA TREIME” DIN ARAD – 09 Decembrie 2018 Program:

9.30: – Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită de către IPS Părinte IOAN, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

11:30 – Slujba sfinţirii picturii din Catedrala Arhiepiscopală.

17.00 – Vecernie şi Concert de colinde la Catedrala Arhiepiscopală, interpretate de Corul Catedralei.

Sursa foto: episcopiaaradului.ro