Traficul de intrare în România s-a triplat în ultimele 24 de ore. Românii care muncesc în vestul Europei încep să vină acasă în minivacanța de Paște. Pentru că țările în care muncesc sunt preponderent catolice, în aceste zile, în vestul Europei este minivacanță.

Cel mai mare punct de trecere a frontierei rutier, cel de pe autostrada Nădlac-Arad, s-a aglomerat încă de vineri dimineață. În cazul mașinilor mici, timpii de așteptare au oscilat între 20 și 50 de minute, în funcție de grupurile de români care ajung la frontieră, chiar dacă polițiștii lucrează pe 9 benzi de acces în țară.

În ultimele 24 de ore, pe la Nădlac2 au intrat în România 6.000 de mașini și 20.000 de persoane, comparativ cu 2.000 de mașini și 6.000 de persoane, într-o zi obișnuită.

De altfel, poliția de frontieră a luat măsuri speciale pentru aceast perioadă când se sărbătoresc Paștele Catolic, Paștele Orotox și 1 Mai, zile în care se așteaptă creșteri mari de trafic.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad, Filip Ionuț Matei, „având în vedere că în perioada următoare se celebrează Sărbătorile Pascale, urmate de minivacanța de 1 Mai, din experiența anilor anteriori, se estimează o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei la graniţa cu Ungaria. În acest sens, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea va dispune toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpului de aşteptare şi asigurarea unui control operativ”.

„Astfel, s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi de creştere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora. Este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate, în funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/ieşire şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad, Filip Ionuț Matei.

Recomandări

Din aceste motive, poliţiştii de frontieră recomandă să se folosească şi toate cele 11 puncte rutiere de trecere a graniţei din vestul țării.

Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei. Cine este nemulţumit de cum merg controalele în Frontieră, poate reclama la numărul de telefon 021-95.90.