Arad: Turneul Național „Orgile României” – ediția I începe luni, Arad, și ajunge în 7 orașe. Vlad Vişenescu vă invită să descoperiți „Regina Instrumentelor.

Turneul Național „Orgile României” – ediția I începe luni, 01 iulie, la Arad, iar până pe data de 11 iulie ajunge în 7 orașe din România, fiind realizat decătre un tânăr organist român aflat la început de carieră, Vlad Vişenescu.

Turneul „Orgile României” îşi propune la prima sa ediţie o incursiune sonoră şi vizuală în lumea acestui instrument, aşa cum poate fi el descoperit în România.

Turneul este dublat de o serie de sesiuni fotografice menite a pune în valoare aspectul general şi detaliile instrumentelor aflate în bisericile în care vor avea loc concertele din acest turneu. Rezultatul acestor sesiuni foto se concretizează într-o monografie vizuală virtuală on line care va fi prezentată pe site-ul turneului, www.orgileromaniei.ro.

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiţie culturală pe cât de bogat, pe atât de neştiut de public. În această primă ediţie, vor fi cuprinse şapte instrumente foarte diferite din şapte oraşe ale ţării. Repertoriul ales de Vlad Vişenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru ‘Regina Instrumentelor’ în ultimii 400 de ani, în versiuni care vor demonstra de ce tânărul muzician este deja invitat din perioada studiilor ca organist principal la una dintre importantele biserici de lângă Salzburg.

Luni, 1 iulie, turneul începe, de la ora 19.30, la Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, cunoscută drept Catedrala Catolică din centrul municipiului Arad.

Pe data de 2 iulie, de la ora 19 ajunge la Biserica reformată centrală din Cluj-Napoca, pe 4 iulie, ora 19 la Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” din – Alba Iulia, iar pe data de 6 iulie, ora 19 la Biserica evanghelică „Sfânta Margareta” din Mediaş.

Pe data de 8 iulie, de la ora 18 – turneul va fi la Biserica mănăstirii dominicane din Sighişoara, pe data de 9 iulie, de la ora 19 la Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Botezătorul” din Târgu Mureş, iar pe data de 11 iulie, de la ora 19.30 la Catedrala „Sfântul Iosif” din – Bucureşti.

Intrarea este liberă, iar mai multe detalii găsiți pe internet, la adresa orgileromaniei.ro.

PROGRAM COMPLET

Turneu Naţional – Orgile României ediţia I Vlad Vişenescu – orgă

1 iulie, ora 19.30 – Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”
2 iulie, ora 19 – Cluj-Napoca – Biserica reformată centrală
4 iulie, ora 19 – Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”
6 iulie, ora 19 – Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”
8 iulie, ora 18 – Sighişoara – Biserica mănăstirii dominicane
9 iulie, ora 19 – Târgu Mureş – Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Botezătorul”
11 iulie, ora 19.30 – Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif”

Intrarea este liberă
www.orgileromaniei.ro

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Cine este VLAD VIŞENESCU

S-a născut la Bucureşti în data de 7 mai 1998, într-o familie de muzicieni. A început studiile de specialitate în muzică la vârsta de 7 ani la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. Pe parcursul celor 12 ani de şcoală, a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mihaela Zamfirescu. În prezent studiază orga la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria.

Spre finalul celor 12 ani de studii pianistice la Bucureşti, a decis că fascinanta lume a artei organistice va fi drumul pe care îl va urma în anii de studenţie. Cu sprijinul organiştilor si pedagogilor Dan Racoveanu, Steffen Schlandt, Remus Henning şi Marcel-Octav Costea, profesori ce i-au marcat puternic dezvoltarea artistică, s-a pregătit pentru examenul de admitere la facultate. De asemenea, a avut ocazia să evolueze în repetate rânduri pe scena sălii ‘George Enescu’ a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

După examenul de admitere, şi-a început călătoria în desluşirea tainelor acestui instrument deosebit sub îndrumarea profesorului Heribert Metzger, acesta din urmă ocupând prestigiosul post de organist principal al Domului din Salzburg. De la începutul studiilor în străinătate, în octombrie 2017, a avut ocazia de a lua parte la câteva proiecte muzicale, printre care un recital de Advent în biserica cartierului Taxham al oraşului Salzburg şi numeroase recitaluri lunare din seria „Orgel Meditation”, serie de concerte care au loc în Domul din Salzburg, susţinute de studenţi ce fac parte din clasa de orgă a profesorului Heribert Metzger, în colaborare cu poeţi ce recită texte de natură meditativă, religioasă între lucrările muzicale. La începutul anului 2019 a participat în calitate de invitat la concertul „Liebster Jesu, mein Verlangen” al ansamblului de muzică barocă „Barocharest”, concert ce a avut loc la Biserica Lutherană din Bucureşti.

De asemenea, din octombrie 2017, a avut onoarea de a prelua postul de organist al bisericii parohiale din Grodig, Austria, în cadrul căreia participă la buna desfăşurare a slujbelor şi sărbătorilor aferente credinţei romano-catolice.

În anul 2018 a participat la turneul naţional COOLsound, susţinând un recital la Catedrala Romano-Catolică ‘Sfântul Mihail’ din Alba Iulia şi evoluând pe scena Sălii de concerte ‘Mihail Jora’ a Radiodifuziunii Române, pe cea mai mare orgă din sud-estul Europei, instrument ce dispune de aproximativ 80 de registre şi de peste 7.000 de tuburi.

Program muzical

– Georg Muffat – „Toccata Prima” din Apparatus Musico-Organisticus
– J.S. Bach – Preludiul de coral „Wenn wir in hochsten Noten sein”, BWV 641 din
Orgelbuchlein
– J.S. Bach – Trio pe tema coralului „Herr Jesu Christ, dich zu uns wend”, BWV 655
– J. S. Bach – Preludiul de coral „Wir Christenleut”, BWV 612 din Orgelbuchlein
– J. S. Bach – Preludiu şi fugă în fa minor, BWV 534
– W. A. Mozart – „Ein Stuck fur ein Orgelwerk in einer Uhr”, KV 594
– F. Mendelssohn – Preludiu şi fugă nr. 2 în sol major, op. 37
– J. Brahms – Preludiul de coral nr. 2 „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” în
sol minor din „Elf Choralvorspiele”, opus postum 122
– Valentin Gheorghiu – Coral în re minor