Arad: Un cunoscut spital de psihiatrie din Arad, care funcționează într-un castel istoric, poate fi evacuat în orice moment. Care este cauza

Un cunoscut spital de psihiatrie din județul Arad poate fi evacuat în orice moment începând de luni. Și asta dupăce consilierii județeni nu au votat prelungirea contractului de închiriere pe 4 ani, așa cum propusese conduerea Consiliului Județean Arad. Însă, pentru spital problemele nu se opresc aici.

Spitalulul de Psihiatrie de la Căpâlnaș, aflat în subordinea Consiliului Județean Arad, funcționează, din zeci de ani, pe Valea Mureșului, într-un momument istoric… Castelul Mocioni-Teleki, aflat la cca 100 de km de municipiul Arad. Clădirea este retrocedată, așa că autoritățile plătesc chirie.

Contractul de închiriere a expirat pe data de 31 martie, iar vineri consilierii județeni au fost chemați să voteze prelungirea contractului pentru o perioadă de 4 ani, cu o clauză care prevedea că dacă autoritățile locale doresc, pot rezilia contractul cu o notificare de 3 luni. Fiind vorbva de patrimoiu, era nevoie și de votul consilierilor PSD-ALDE, care la Arad sunt în opoziție și vineri au protestat față de modul în care Consiliul Județean a alocat mai multe sume de bani. În ciuda institențelor președintelui Consiului Județean Arad, Iustin Cionca, social-democrații s-au lăsat înduplecați. Ulterior, Iustin Cionca a convocat o nouă ședință, de îndată, fără niciun succes însă.

Ulterior, social-democrații au explicat, într-un comunicat de presă, că nu au votat proiectul pentru că din bani guvernamentali se va construi o nouă clădire pentru ca spitalul să nu mai aibă de plătit chirie. Doar că proiectul este abia în fază de proiectare și ar fi nevoie de circa 2 ani pentru a fi gata.

Fără contract de închiriere valabil, Consiliul Județean spune că nu poate face plăți, iar fără plăți, proprietarul poate cere evacuarea spitalului. Și dacă proprietarul este de acord să permită funcționarea unității fără bani până la lămurirea situației, fără contract de închiriere spitalul riscă să nu mai primească autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică, iar fără autorizație, nu i se pot deconta bani prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Spitalul are 75 de paturi.