Arad: Ungaria îşi va închide frontierele pentru cetățenii din alte ţări

Ungaria îşi va închide frontierele pentru pasagerii din alte ţări, va suspenda toate evenimentele culturale şi sportive şi va limita programul de funcţionare al restaurantelor, a declarat luni premierul Viktor Orbán în Parlament.

Restaurantele ar urma să-şi încheie programul la ora 15:00.

De asemenea, toate magazinele vor fi închise, exceptând cele alimentare şi farmaciile, a spus premierul ungar, cerând persoanelor de peste 70 de ani să stea acasă şi anularea tuturor evenimentelor, exceptând întâlnirile de familie.

Centrul de comunicare al guvernului de la Budapesta a confirmat duminică primul deces provocat de coronavirus în Ungaria. Până acum, Ungaria a confirmat 32 de cazuri de COVID-19 şi a plasat în carantină 159 de oameni, potrivit datelor oficiale.

Orbán a făcut apel la „acţiuni comune şi cooperare naţională” pentru a combate pandemia, despre care a avertizat că va fi un proces ‘dificil şi îndelungat”. El a mai spus, potrivit Reuters, că Ungaria va avea nevoie de instrumente monetare şi fiscale pentru a face faţă impactului anticipat asupra economiei.

„Am luat legătura cu guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei deoarece, la fel ca în cazul altor ţări europene, în afară de instrumente fiscale, vom avea nevoie şi de instrumente monetare pentru a face faţă crizei”, a insistat premierul ungar, avertizând că multe locuri de muncă vor fi afectate de declinul economic.

În aceste condiții, și românilor din vestul Europei le va fi mult mai greu să ajungă în România, pentru că principalele rute rutiere și feroviare din vestul Europei trec prin Ungaria.