Arad: Ungaria permite noi convoaie cu cetățeni români de la granița cu Austria, conform indicaţiilor autorităţilor

Chiar dacă peste 4.000 de oameni au intrat deja în România, călătorind pe culoarul verde din Ungaria deschis în cursul nopții trecute și alții așteaptă încă la intrarea în țară pe la Nădlac 2, alte mii de persoane sunt în continuare la granița dintre Austria și Ungaria și doresc să ajungă în România.

Din acest motiv, miercurim au avut loc noi discuții între ministrul afacerilor externe român Bogdan Aurescu și omologul său ungar, Péter Szijjártó, iar decizia luată este ca la la cererea României, Ungaria să permită noi convoaie umanitare.

Pentru că nu toți cetățenii români blocați la frontiera dintre Austria și Ungaria au reușit să ajungă în România în cursul nopții trecute, autoritățile de la Budapesta au decis că se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta.

Totodată, MAE consideră că soluții precum cele identificate împreună cu autoritățile ungare, care să permită cetățenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranță în țările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esențială pentru soluționarea situațiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.În același timp, MAE apreciază că libera circulație a mărfurilor/bunurilor în interiorul Uniunii Europene trebuie respectată de toate statele membre, asigurându-se, astfel, aprovizionarea cu bunurile necesare gestionării acestei crize fără precedent.