Arad: Ungaria vrea să finalizeze în 2020 cea de a doua autostradă care va face legătura cu România. Investiții în drumuri de 1,2 miliarde de euro

Ungaria a anunțat, marți, că va finaliza în 2020 cea de a doua autostradă care va face legătura cu România.

Guvernul de la Budapesta va da în folosinţă în acest an 160 de kilometri de drumuri, cu o valoare de 390 miliarde forinţi (1,2 miliarde euro), printre proiectele ce urmează a fi finalizate se numără şi secţiunea de autostradă care face legătura între oraşul Berettyoujfalu şi graniţa cu România, în zona Borș, Bihor, a anunțat Ministerul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, se arată într-un material publicat pe fluxul în limba română a agenției de presă din Ungaria, MTI.

„Se va termina şi execuţia segmentului autostrăzii M4 între Berettyóújfalu şi graniţă, astfel se va realiza a doua legătură pe autostradă în direcţia Transilvaniei după M43”, spun autoritățile ungare. Autostrada M43 este legată de autostrada A1 Nădlac-Arad-Timișoara.

Autorităţile ungare subliniază că începând din 2010 au fost construiţi 500 de kilometri de autostradă, printre care şi prima conexiune cu România. Începând din 2010 şi până la finele lui 2019 au fost cheltuiţi 755 miliarde forinţi pentru modernizarea a 6.000 de kilometri de drumuri.

Lista completă cu investiții anunțată de Ungaria

Datorită investiţiilor care se vor încheia anul acesta, oraşele Eger şi Sopron vor deveni accesibile pe şosele cu patru benzi, se va termina autostrada M4 între autostrada M0 şi localitatea Abony, se va finaliza a doua legătură pe autostradă cu România, de asemenea automobiliştii vor putea utiliza şi noul pod peste Dunăre de la Komárom.

Guvernul consideră o condiţie fundamentală a dezvoltării economice sustenabile întreţinerea reţelelor de circulaţie de înalt nivel şi extinderea lor continuă, a declarat Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei (MIT) într-un comunicat remis, marţi, agenţiei de presă ungare MTI.

Potrivit comunicatului, accesibilitatea pe şosele rapide şi confortabile are o influenţă esenţială asupra dezvoltării economiei şi asupra nivelului de trai într-o zonă sau regiune a ţării. Dată fiind performanţa mai bună a economiei ungare în perioada 2016-2024, partea mai mare din cei 3200 miliarde de forinţi destinaţi modernizării reţelei rutiere, mai precis suma de 1800 miliarde de forinţi provine din surse interne.

Principalele obiective ale măsurilor politice adoptate de MIT sunt: racordarea municipiilor şi zonelor economice de interes deosebit la reţeaua de mare viteză prin şosele cu patru benzi, extinderea autostrăzilor şi şoselelor naţionale până la graniţă, într-un ritm coordonat cu dezvoltările similare ale ţărilor vecine.

Comunicatul precizează: începând din 2010, în Ungaria au fost construite autostrăzi şi şosele naţionale în lungime totală de 500 km. Printre altele a fost realizată conexiune de înalt nivel cu oraşele Salgótarján şi Szombathely, precum şi prima legătură de mare viteză cu România. De la începutul deceniului până în 2019 au fost modernizate peste 6 000 km de drumuri, investiţiile ridicându-se la 755 miliarde de forinţi.

Extinderea reţelei rutiere continuă în ritm vioi şi în 2020. Se va realiza conexiunea cu oraşul Eger prin darea în primire a segmentului sudic al autostrăzii M25, conectat la autostrada M3, şi se va construi legătura de mare viteză cu oraşul Sopron prin continuarea autostrăzii M85 dincolo de Csorna. Se va finaliza segmentul M4 între autostrada circulară M0 şi Abony, astfel se vor descongestiona porţiunile şoselei naţionale 4 din zona capitalei şi localităţile de lângă această arteră.

Se va termina şi execuţia segmentului autostrăzii M4 între Berettyóújfalu şi graniţă, astfel se va realiza a doua legătură pe autostradă în direcţia Transilvaniei după M43. De asemenea se va realiza câte un segment şi din autostrada M76, în zona oraşului Zalaegerszeg, respectiv în apropierea autostrăzii M7. La Komárom va fi predat podul peste Dunăre care va scurta distanţa de parcurs al traficului greu cu 60 km. Se va termina şi prima etapă a modernizării segmentului sudic al autostrăzii M0. Costul total al dezvoltărilor rutiere din acest an, în lungime totală de 160 km, se ridică la aproximativ 390 miliarde de forinţi, se precizează în comunicat.

Obiectivul strategic al ministerului este ca toate localităţile ţării să aibă acces la o şosea cu patru benzi într-un timp mai scurt de 30 de minute. În momentul lansării Programului rutier în 2016, această facilitate a fost accesibilă pentru mai puţin de jumătate din localităţi şi mai puţin de trei sferturi din populaţia ţării. Până la sfârşitul acestui an, datorită dezvoltărilor deja realizate sau planificate, aceste proporţii vor înregistra creşteri substanţiale, până la două treimi în cazul localităţilor şi 86 % în cazul populaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.