Arad: UTA Arad a ajuns motiv de proces. Cine a dat Primăria Municipiului Arad în judecată și ce cere

USR Arad a acţionat în instanţă Primăria Arad pentru, cităm, „refuzul de a pune la dispoziţia cetăţenilor contractul cu constructorul stadionului UTA, însoţit de eventualele acte adiţionale, facturi, situaţii de lucrări şi procesele verbale de recepţie aferente”, susținând că banii plătiţi deja firmei se apropie de valoarea din contract, dar lucrările sunt întârziate.

Conform USR, firma Tehnodomus SA, câştigătoare a contractului de modernizare a stadionului UTA, semnat în decembrie 2013, trebuia să execute în termen de 36 de luni, în schimbul sumei de 26.397.802 lei fără TVA, toate lucrările necesare. Astfel, termenul era decembrie 2016, însă lucrările sunt încă în derulare.

Conform unui comunicat de presă al USR Arad, Primăria ar fi plătit deja suma de 26.187.322 lei fără TVA, adică aproape toată suma pentru care Tehnodomus a convenit să livreze stadionul cu tot cu scaune, parcări, echipamente, instalaţii, tabelă şi siglă luminoasă.

Cei de la USR, mai spun că „între timp acoperişul a fost realizat din tabla care a înlocuit membrana transparentă prevăzută de proiect, ceea ce a pus în buzunarul constructorului o economie de jumătate de milion de euro şi a privat arădenii şi jucătorii de lumină naturală”.

USR lansează public întrebarea de ce „Primăria nu a acţionat încă de acum patru sau cinci ani, când era evident că executantul a încălcat contractul, pentru a-l penaliza şi a-l forţa să execute lucrarea în condiţiile convenite iniţial, inclusiv în instanţă? De ce primarul de atunci a ignorat interesul comunităţii? Acum Aradul are jumătate de stadion după ce a plătit toţi banii, iar Gheorghe Falcă s-a refugiat strategic la Bruxelles”, se mai arată într-un comunicat.

„Realitatea urâtă pentru arădeni este că la aproape trei ani de la data la care ar fi trebuit finalizat, stadionul oraşului este abia pe jumătate gata, iar constructorul declară că a terminat. Pentru început, trebuie precizat că lucrările de amenajare a gazonului şi a instalaţiei de nocturnă sunt două proiecte separate, politizate şi folosite apoi intens de administraţie pentru a induce în eroare cetăţenii şi a justifica întârzierile la lucrarea principală. Gazonul şi nocturna nu sunt motivele reale pentru care nu a fost finalizat stadionul, decât în poveştile ultimilor doi primari arădeni”, se mai arată în comunicat.

USR acuză Primăria Arad că „ascunde contractul şi documentele care indică explicit ce anume trebuia să execute Tehnodomus”.

USR Arad spune că s-a adresat instanţei pentru a obliga administraţia locală să publice aceste informații și este decisă să meargă mai departe, pentru, cităm, tragerea la răspundere a celor vinovaţi de ceea ce se prefigurează a fi o mare ţeapă dată sportului şi bugetului arădean.