Arad: Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la statuia celor 13 generali de la Arad

0
2

Circa 400 de maghiari au participat, vineri, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din Arad, la manifestările comemorative dedicate Revoluţiei paşoptiste, printre cei prezenţi numărându-se vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Manifestările din Parcul Reconcilierii prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au început cu intonarea imnului României, urmată de intonarea imnurilor Ungariei şi Uniunii Europene, iar apoi invitaţii au ţinut discursuri, referindu-se la evenimentele istorice petrecute în 1848-1849.

Vicepremierul Ungariei a arătat, cu acest prilej, că ţara sa trebuie să aibă parte de aceleaşi drepturi şi respect ca oricare alt stat al Uniunii Europene.

„Arădenii pot fi mândri că prin aceste evenimente numele oraşului a fost scris pe veci cu litere de aur pe paginile istoriei naţiunii maghiare. Acest fapt însă ne atribuie o responsabilitate deosebită. Aşa cum eroii Aradului nu au renunţat nici în ultima clipă la o luptă pentru drepturi, la a dori libertatea, aşa nici noi nu avem voie să renunţăm la dreptul de a rămâne şi a trăi ca maghiari pe pământul nostru natal. (…) Noi, maghiarii, nu suntem mai prejos decât nicio altă naţiune, de aceea nu am acceptat şi nu vom accepta niciodată că pot exista drepturi care în Europa, în Uniunea Europeană, se acordă numai pentru unii, iar pentru noi, nu. Că pot exista lucruri care sunt îngăduite unora, dar nouă nu, se cuvin unora, dar nouă nu, le sunt date unora, dar nouă nu. Ceea ce unii au voie să facă, nouă nu ni se admite. Noi acordăm respect tuturor popoarelor şi cerem ca şi poporul nostru să fie respectat, ceea ce li se acordă altora, să ni se acorde şi nouă”, a declarat Semjen Zsolt.

„Vicepremierul ne-a dat forță pentru a ne trăi viața în locurile noastre unde ne-am născut”

Oficialii, între care autorităţi locale din Arad, au depus coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, monumentul maghiar din Parcul Reconcilierii, dar şi la baza Arcului de Triumf, monumentul românesc.

Conform președintelui UDMR Arad, deputatul Peter Farago, „15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Este o sărbătoare sufletească, dar este și o sărbătoare când comunitatea maghiară în Arad se adună la Statuia Libertății și ne gândim la acei eroi care au luptat în 1848-49 pentru libertate. Libertatea este un ideal și al zilelor noastre, dorim ca comunitatea maghiară să aibă aceleași drepturi, aceeași libertate pe care o au cetățenii majoritari care trăiesc în România”.

„Am avut onoarea de a fi printre noi în ziua de azi și domnul Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, care prin mesajul său cred că ne-a dat forță pentru a ne trăi viața în locurile noastre unde ne-am născut”, a mai declarat președintele UDMR Arad, deputatul Peter Farago.

În afară de cei peste 400 de maghiari prezenţi la eveniment, în Parcul Reconcilierii, lângă Arcul de Triumf, s-a aflat şi un grup al organizaţiei Noua Dreaptă, care a desfăşurat un drapel românesc de cca 20 mp. Liderul Noua Dreaptă Arad, Angel Popescu, a spus că organizaţia îi comemorează „pe cei 40.000 de români ucişi de armatele maghiare la Revoluţia 1848-1849”.

Manifestarea s-a încheiat fără incidente, iar în jurul Parcului Reconcilierii au fost prezente importante forţe de ordine, respectiv poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali.