Arad: Victimele totalitarismului comunist, comemorate, sâmbătă, în centrul Aradului. „Tinerii trebuie să știe, să nu cedeze, să fie dârji, să își iubească țara”

MaimulteManifestăridedicate victimelor comunismului au avut loc la Arad, sâmbătă, 9 martie, când se marchează „Ziua victimelor totalitarismului comunist”. 

Publicată de Realitatea De Arad pe Sâmbătă, 9 martie 2019

În fiecare an, pe data de 9 martie, când în calendarul ortodox se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia, foştii deţinuţi politic şi familiile lor pregătesc un parastas, în amintirea celor care au suferit prigoana regimului comunist.

Pentru cei prezenţi, a fost momentul reamintirii acelor vremuri.

„Tinerii ar trebui ca să știe că atunci când vor să depună un efort pentru patria lor, cu orice preț trebuie să-și salveze patria, chiar dacă lupta lor nu va fi încununată cu succes, dar pe parcursul vieții lor vor constata că va fi încununată, dar să nu cedeze, să fie dârji, să își iubească țara și poporul în mijlocul cărora trăiesc”, a declarat preşedintele Asociaţiei Deţinuţilor Politici Arad, Vasile Ciobăncan.

În 1955, Vasile Ciobăncan, a încercat să organizeze un grup anticomunist la exploatația de uraniu de la Băița, din județul Bihor, acolo unde muncea, și unde spune că „stăpâni erau rușii, iar noi românii eram sclavii lor, așa se comportau cu noi”.

La înfiinţare, după Revoluţia din 1989, Asociaţia Deţinuţilor Politici avea la Arad cca 2000 de membri care au fost deţinuţi politic, dintre care mai trăiesc cca 70.

Manifestările, care au fost organizate decătre Prefectura Arad, au cuprins o slujbă religioasă oficiată de către arhiepiscopul Aradului doctor Timotei Seviciu, cuvântări despre deținuții politic, depuneri de coroane la monumentul ridicat în memoria martirilor uciși de regimul comunist în perioada 1944-1989.

Un parastas în memoria deținuților politic a fost ridicat, tot sâmbătă, cu începere de la ora 13:30 la Catedrala Ortodoxă Veche din centrul municipiului Arad.