Arad: VIDEO Artistul care pictează cu corpul în timp ce dansează, luni, la Arad. Picturile, scoase la licitație, iar ce nu vinde, distruge complet

Un spectacol inedit de dans și pictură are loc luni la Arad. Spectacolul „Aucțiune /pictură – dans – imagini distruse”, semnat de către Krisztián Gergye, unul dintre cei mai interesanți reprezentanți ai dansului contemporan din Ungaria are loc la Galeria Delta cu începere de la ora 18.00. 

Imagine

În timp ce dansează, cu ajutorul propriului său corp, artistul creează o pictură pe pânză. Picturile născute în timpul spectacolului vor fi scoase la licitație pentru „expoziție” și „vânzare” în timpul serii. Imaginile terminate care nu își găsesc proprietar vor fi distruse imediat.

La finalul evenimentului inedit organizat de către Compania Aradi Kamaraszínház (Teatrul de Cameră Maghiar din Arad) în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România Filialala Arad, picturile create în timpul spectacolului vor fi puse la licitație pe loc, iar sumele oferite vor fi donate filialei arădene a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

„name” este un pictor necunoscut și anonim care folosește dansul ca pensulă, scena ca pânză. În concepția sa spectacolul de dans este doar un pretext, un instrument. Se ascunde în spatele personalității unor performeri, scopul lui final este de a arăta cele mai personale elemente create din impersonalitatea absolută, de a deposeda făptașul de propriile urme și a păstra independența față de veșnicele judecăți de valoare. Anonimatul său este complet. Dorința lui creatoare este eternă.

Stilul unic al lui Krisztián Gergye rezultă din relația lui cu muzica și artele plastice. Spectacolul de dans și mișcare „Licitație” invitat la Arad pune accentul pe o activitate fizică, valabilă în sine, care poate fi interpretată ca un performance de dans și teatru. Scopul lui final este de a realiza o pictură care se naște dintr-o acțiune scenică și gesturi de artă vizuală vie. În timp ce dansează, cu ajutorul propriului său corp, protagonistul creează o pictură pe pânză. Suntem martorii metamorfozei artistului din care rezultă o lume în care teatrul și artele vizuale interacționează pentru ca, la final, să se contopească. Picturile născute în timpul spectacolului vor fi scoase la licitație pentru „expoziție” și „vânzare” în timpul serii.

„Dansul, la fel ca toate artele spectacolului, trăiește în prezent. Fără vreo înregistrare, se păstrează doar în memorie. Însă, cu această ocazie, și pânza pictată a conservat amprenta specială a dansului” , scrie un critic despre spectacol.

Stilul de dans și mișcare al lui Krisztián Gergye se caracterizează printr-o gândire artistico-plastică. Omagiile aduse lui Schiele, Bacon și Freud au fost producții importante pe scena dansului maghiar contemporan.

Spectacolul a câștigat Marele Premiu al celei de-a patra ediții a Festivalului ”Monotánc”. (Monodans, Premiul Mono).

Intrarea este liberă, fără locuri pe scaun.

Sursa foto-video: Compania Aradi Kamaraszínház

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.