Arad: FOTO VIDEO Cel mai aglomerat weekend de la frontiera de vest, din ultima perioadă: relaxarea măsurilor îi îndeamnă pe români să călătorească și mai mult

Este cel mai aglomerat weekend din ultima perioadă de la frontiera de vest. La punctul de trecere a frontierei Nădlac 1, pe unde Ungaria permite să treacă românii care merg la muncă în vestul Europei, se așteaptă  5 ore pe sensul de ieșire din România și mai bine de 8 ore și jumătate (500 de minute) pe sensul de intrare.  Ridicarea stării de urgență și a măsurii de plasare în centre de carantină i-au încurajat pe români să vin în țară în număr și mai mare, profitând de faptul că stau în izolare acasă. Tot relaxarea măsurilor din vestul Europei îi determină pe mulți alții să se întoarcă la locurilor de muncă pe care le au acolo.

ARADCU 00 VAMA NADLAC COMPLET SA16MAI

Arad: FOTO VIDEO Cel mai aglomerat weekend de la frontiera de vest, din ultima perioadă: relaxarea măsurilor îi îndeamnă pe români să călătorească și mai multEste cel mai aglomerat weekend din ultima perioadă de la frontiera de vest. La punctul de trecere a frontierei Nădlac 1, pe unde Ungaria permite să treacă românii care merg la muncă în vestul Europei, se așteaptă 5 ore pe sensul de ieșire din România și mai bine de 8 ore și jumătate (500 de minute) pe sensul de intrare. Ridicarea stării de urgență și a măsurii de plasare în centre de carantină i-au încurajat pe români să vin în țară în număr și mai mare, profitând de faptul că stau în izolare acasă. Tot relaxarea măsurilor din vestul Europei îi determină pe mulți alții să se întoarcă la locurilor de muncă pe care le au acolo.https://realitateadearad.net/index.php/2020/05/16/arad-video-cel-mai-aglomerat-weekend-de-la-frontiera-de-vest-din-ultima-perioada-relaxarea-masurilor-ii-indeamna-pe-romani-sa-calatoreasca-si-mai-mult/#arad #nadlac

Publicată de Realitatea De Arad pe Sâmbătă, 16 mai 2020

 

Punctul de trecere a frontierei Nădlac 1 de pe granița dintre România și Ungaria, care este deschis exclusiv pentru persoanele fizice, este cel mai aglomerat.

Pe aici vin românii din vestul Europei, unii dintre ei sezonieri care și-au încheiat munca la cules de sparaghel, dar tot pe aici pleacă se pleacă și la muncă în țările din vest. Așa că traficul e foarte mare, atât pe intrare, cât și pe ieșire.

Oamenii se plâng de orele multe pe care le petrec la graniță, în plus respectarea distanțării sociale se face tot mai greu în aceste condiții.
Pe sensul de ieșire, mașinile sunt parcate chiar pe DN7, la intrarea în orașul Nădlac, iar coloana se întinde pe cca 10km. Au fost și șoferi care au depășit coalana, pentru care a fost nevoie de intervenția jandarmilor și polițiștilor. Acești șoferi au rămas fără permisul de conducere și au fost și amendați.
Poliția de frontieră a luat măsuri speciale și a adus mai mulți agenți la lucru, dar sunt foarte mulți oameni care tranzitează frontiera. În plus, toți cei care trec pe aici au de parcurs triajul epidemiologic, iar la intrarea în Ungaria trebuie să prezinte dovezi clare că le sunt permiseaccesul și sederea în țara de destinație. Polițiștii de frontieră români sunt condiționai de numărul polițiștilor din Ungaria, pentru că verificările se fac în echipaje mixte.

Prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, a declarat că „la un moment dat au existat unele vociferări”.

„Din păcate, foarte mulţi vin în ţară pe jos, am avut peste 600 în utlimele 24 de ore în această situaţie la Nădlac I. Unii dintre ei nu au răbdare să treacă de triajul epidemiologic, alţii nu ştiu să scrie, iar completarea formularului necesar le ia mult timp, ceea ce automat duce la un timp mai mare de tranzitare. Pe ieşire din România, există şi o altă problemă, nu sunt suficienţi poliţişti de frontieră ungari, astfel că Poliţia de Frontieră Română nu poate deschide mai multe artere de control dacă nu au corespondenţă în Ungaria”, a mai declarat prefectul Gheorghe Stoian.

El a spus că au fost trimise echipaje de jandarmi la Nădlac I pentru a menţine ordinea publică, dar „nu au existat incidente, confruntări directe”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, plt. adj. Dan Monoranu, care a mers în frontieră pentru a vedea situația de la fața locului, a declarat că se asigură măsurile de ordine publică în zona Nădlac I pe perioada intrării cetăţenilor în România.

„În permanenţă se comunică cu cetăţenii pentru respectarea reglementărilor în vigoare. Nu s-a impus folosirea forţei şi nici a mijloacelor din dotare. În urma dialogului cu aceştia, s-a detensionat starea de nemulţumire existentă”, a mai declarat Dan Monoranu.

În ultimele 24 de ore, pe la Nădlac 1 au intrat în România 2.879 de persoane și au ieșit 3.788.
Aglomerație e și la Nădlac 2, de pe autostrada Nădlac-Arad, punct deschis exclusiv pentru camioane care transportă mărfuri.