Arad: VIDEO Vara Familiei Regale, în județul Arad. Un inedit film, Vara la Săvârșin”, făcut public de către Casa Regală, din singura reședință privată pe care Familia Regală o deține în România

Vacanţă Regală la Săvârşin, în judeţul Arad. Majestatea Sa Maegareta, Custodele Coroanei Române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu sunt decâteva zile la Castelul Regal de la Săvârşin, unde conform tradiţiei, petrec vara. Aşa că membrii Familiei Regale mai rămân o perioadă în judeţul Arad.

Un spectaculos filmuleț cu Vara la Castelul Regal Săvârșin, din județul Arad, a fost postat pe pagina de internet a Familiei Regale a României, la adresa romaniaregala.ro.

Filmul prezintă peisaje din parcul de pe domeniulcastelului, dar și plimbări prin parc ale Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, și a Alteței Sale Regale Principele Radu.

Conform romaniaregala.ro, „Parcul Regal de la Săvârșin a fost creat în anii 1830 de Heinrich Nebbien (1778-1841), un eminent arhitect austriac de parcuri și grădini. Parcul Regal este, astfel, unul dintre cele mai vechi parcuri din România”.

„În zilele noastre, coordonatorul lucrărilor din parc este profesorul universitar dr. Florin Stănică, prorectorul USAMV din București. Familia Regală petrece fiecare vară la Săvârșin. Scurt film realizat de BlackHat Production”, se mai arată pe romaniaregala.ro.

Majestatea Sa Margareta: „Castelul de la Săvârșin este mai apropiat sufletului meu pentru că…”

„Castelul de la Săvârșin este cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenței Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrjit și l-a iubit atât de mult”, scrie Majestatea Sa Margareta, la sfârșitul filmului.

De alfel, Majestatea Sa Margareta s-a ocupat personal de restaurarea castelui, încheiată în 2015, folosind jurnale și fotografii ale Reginei Mamă Elena.

Castelul Regal de la Săvârşin, care este singura reşedinţă privată a Familei Regale a României, era locul preferat al Regelui Mihai.

Majestatea Sa Maegareta s-a ocupat personal de restaurea domeniului, folosind jurnalele Reginei Mamă Elena, aşa că Săvârşinul a devenit locul cel mai apropiat sufletul Majestăţii Sale. De altfel, în ultimi ani, zilele de naştere ale Majestăţii Sale Margareta şi Principelui Radu sunt sărbătorite în privat la Săvârşin. Majestatea Sa Margareta spune mereu că la Săvârşin se simte acasă.

Castelul de la Săvârșin, locul preferat al Regelui Mihai I. Povestea castelului și parcului, care au ajuns reședința de vânătoare a fostului președinte Nicolae Ceaușescu

Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai de la recuperarea Castelui, Familia Regală petrece şi sărbătorile de iarnă tot la Sărvârşin.

Regele Mihai I a cumpărat castelul în 1943, iar reşedinţa a Fost amenjată de către Regina Mamă Elena. După abdicarea regelui Mihai, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne, iar mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I. Castelul este înconjurat de specii rare de copaci şi un parc dendrologic de 6,5 ha prevăzut cu lac şi debarcader.

De la Săvârșin, Familia Regală participă și la activități oficiale

De la Săvârșin, membrii Familiei Regale se ocupă și de activitățile oficiale. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu participă la parastasul dedicatmemoriei Reginei Ana la trei ani de la trecerea la cele veșnice și la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la Biserica Parohială Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din Lugoj (strada Bucegi, nr.4), joi, 1 august, cu începere de la ora 12.

Sursa foto-video: romaniaregala.ro

Arad: Regina Ana, comemorată la 3 ani de la trecerea la cele veșnice, printr-o slujbă ce are loc la Lugoj. Familia Regală se află, vara, la Castelul Regal de la Săvârșin