Arad: Ziua Națională a României, la cinema, cu cunoscutele Irina Margareta Nistor și Ileana Popovici 

La Arad, Ziua Națională a României este marcată și la cinema. Este vorba despre cinematograful ARTA, care aparține primăriei.

Imagine

„Centenarul filmului românesc”, care are loc vineri, 29 noiembrie, cu începere de la ora 17, cuprinde două proiecții de film, la care invitații special sunt cunoscutele Irina Margareta Nistor și Ileana Popovici.

Primul film, de la ora 17, este „Marea Unire – România, la 100 de ani”, realizat decătre Agenţia Naţionale de presă AGERPRES cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918. Filmul prezintă cum a fost înfăptuit acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Cu începere de la ora 19, va fi proiectat filmul „Dincolo de pod”, realizat în 1975, la Radna, în județul Arad.  „Dincolo de pod” (1975), de la ora 19, în regia lui Mircea Veroiu, conturează destinul Marei, o precupeață din Radna, rămasă văduvă în urma decesului soțului ei, cizmar de meserie, lăsând-o cu doi copii: Persida (Sida) și Trică. Pe Sida, pe care o educase la o mănăstire catolică, o voia călugăriță și pe Trică – calfă la casa lui Bociocă. Cu toate acestea, Trică fuge de la școală, iar Sida se îndrăgostește de neamțul Hans Huber și se căsătorește cu el, în ciuda opoziției mamei.

Până la filmele de ziua națională, La cinema Arta, proiecțiile încep încă de joi. Kinema Ikon propune un grupaj de scurtmetraje sub conceptul de „(non)stories”, aparținând regizorilor Ion Indolean și Marius M. Bogdan. Acestea vor putea fi văzute joi, 28 noiembrie, cu începere de la ora 19.

Intrarea este gratuită la toate proiecțiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.