Arădeanul care a fost distins cu premiul Nobel pentru chimie, prof.univ.dr. Ștefan W. Hell, premiat de către Guvern în Anul Centenar

Arădeanul care a fost distins cu premiul Nobel pentru chimie în 2014, prof. dr. dr.h.c. mult. Stefan W. Hell a fost premiat, în Anul Centenar, decătre Guvernul României.

Gala ‘100 pentru Centenar’, care a fost organizată decătre Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ambasada României în Germania, a avut loc la Berlin, ocazie cu care unsprezece români cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, au fost premiaţi cu distincţii simbolice în semn de recunoaştere şi apreciere a meritelor şi contribuţiei lor la imaginea României în lume.

Evenimentul s-a bucurat şi de participarea Grupului Cameral Virtuozii Filarmonicii din Berlin.

Stefan W. Hell, născut la Sântana

Cercetătoul Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962 în Sântana, judeţul Arad. În 1978, în perioada liceului a emigrat cu părinţii în Republica Federală Germană, unde a terminat liceul şi apoi a urmat studii universitare.

Cunoscutul cercetător laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, Stefan W. Hell, a revenit, pe data de 26 mai 2016, în localitatea natală, pentru prima dată după ce a câştigat prestigiosul premiu. Cu această ocazie în oraşul Sântana au avut loc mai multe evenimente, printre care, reputatului cercetător i s-a arcodat titlul de „cetăţean de onoare”, iar din cursul lunii mai 2016, liceul din oraş îi poartă numele.

Stefan Hell a fost decorat, pe 4 septembrie 2015, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Mare Cruce în semn de înalta apreciere pentru întreaga sa carieră academică. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, iar decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad. Tot pe 4 septembrie 2015, profesorul Stefan Hell a fost sărbătorit la Palatul Elisabeta din Bucureşti, unde a primit, în numele Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Ordinul Coroana României în grad de Comandor.

De asemenea, a fost premiat și de către Preşedintele Republicii Federale Germania.

Stefan Hell este Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Politehnica din Bucureşti, Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj – Napoca şi Universităţii de Vest din Timişoara.

Prezentarea completă făcută în cadrul ceremoniei de la Berlin

Ştefan Hell este o importantă personalitate ştiinţifică a lumii contemporane. S-a născut în România, la Arad, într-o familie de şvabi bănăţeni, tatăl său fiind inginer, iar mama sa învăţătoare. A urmat cursurile şcolii elementare din Sântana, judeţul Arad, după care a fost elev al Liceului ‘Nikolaus Lenau’ din Timişoara. În 1978, familia sa a emigrat în Germania, stabilindu-se la Ludwigshafen.

Studiile universitare le-a făcut, în domeniul fizicii, la prestigioasa Universitate din Heidelberg, cea mai veche dintre universităţile germane, pe care a absolvit-o în 1987. Studiile doctorale le-a realizat tot acolo, susţinând, în 1990, dizertaţia cu tema Reprezentarea microstructurilor transparente în microscopul confocal.

A lucrat o perioadă ca inventator independent, activitatea sa fiind orientată spre găsirea unor căi de creştere a performanţelor rezoluţiei microscopiei optice dincolo de limitele atinse până la momentul respectiv, ceea ce a dus la construirea premiselor microscopiei 4Pi, o variantă ameliorată a microscopiei de fluorescenţă.

A continuat să lucreze, demonstrând principiul microscopiei 4Pi şi îmbunătăţind performanţele rezoluţiei de profunzime, atât în cadrul stagiului parcurs la European Molecular Biology Laboratory (Heidelberg), cât şi la Universitatea Turku, din Finlanda, unde a fost şef de echipă în cadrul departamentului de fizică medicală, demonstrând principiul microscopiei STED (Stimulated Emission Depletion Microscopy), ca microscop de fluorescenţă. Ulterior, a fost Visiting Scientist la Universitatea din Oxford, în departamentul Engineering Science.

Ştefan Hell obţine Abilitarea la Universitatea din Heidelberg (1996), devenind cercetător în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Gottingen, al cărui director ajunge în 2002, înfiinţând Departamentul de Nanobiofotonică. În 2003, este conducător al departamentului de Nanoscopie Optică din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) şi professor onorar al Universităţii din Gottingen şi Heidelberg.

Ştefan Hell a demonstrat, teoretic şi experimental, faptul că rezoluţia microscopiei de fluorescenţă poate fi decuplată de difracţie şi poate fi crescută cu o fracţie din lungimea de undă a luminii captate (> 200 nanometri). Astfel, a fost depăşit un important prag în dezvoltarea microscopiei, ce fusese sesizat de însuşi fondatorul microscopiei moderne, Ernst Abbe (1873).

Implicaţiile cele mai importante ale descoperirii realizate de Profesorul Hell se referă la creşterea substanţială a posibilităţilor de înţelegere a vieţii celulelor. Iar pentru că unitatea de bază a funcţionării corpului omenesc (şi a oricărei fiinţe) este celula, putem înţelege că au fost construite premise deosebite pentru înţelegerea mecanismului bolilor, ceea ce este foarte important pentru găsirea unor căi de combatere a acestora.

Pentru realizările deosebite în domeniul chimiei şi fizicii optice, Ştefan Hell a primit foarte multe distincţii, între care: Premiul pentru Inovare acordat de Preşedintele Republicii Federale Germania (2010), Premiul Nobel pentru chimie (2014). Din 2012, este membru de onoare al Academiei Române, iar din 2013 membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe ‘Leopoldina’, din Halle.

În semn de înaltă apreciere pentru întreaga carieră academică, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit lui Ştefan Hell, în 2015, Ordinul Naţional ‘Steaua României” în grad de Mare Cruce. Profesorului Ştefan Hell i-a fost decernat, de asemenea, titlul Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Politehnica din Bucureşti (2013), al Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad (2014), al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj – Napoca (2016) şi al Universităţii de Vest din Timişoara (2017).

Sura foto: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Facebook