Aradul prinde culoarea și mirosul aurului mov. Sărbătoarea Lavandei, în centrul municipiului Arad de vineri până duminică

Cu toate că lavanda nu este o plantă specifică României, în ultima vreme este întâlnită tot mai mult în judeţul Arad. Fie că este cultivată pe câmpuri din judeţ, fie în grădini nu prea mari din municipiul Arad, lavanda devine o afacere pentru tot mai multe persoane, în special tineri, care se ocupă de acest lucru ca de un hobby.

Aşa că în Piaţa Avram Iancu din centrul municipiului Arad va avea loc în perioada 21-23 septembrie „Sărbătoarea Lavandei”. Timp de trei zile, cultivatorii de lavandă din Arad vor expune şi vor oferi pentru vânzare, în standuri, pe lângă buchetele de lavandă şi produse obţinute din lavandă: uleiuri esenţiale, dulceaţă de diverse fructe cu lavandă, sirop, miere cu lavandă, creme cu lavandă, periniţe medicinale sau săpunuri naturale. Totodată, va fi expusă o gamă largă de decoraţiuni interioare din lavandă: coroniţe, aranjamente pentru interior şi exterior, buchete, odorizante şi lumânări, săculeţi cu lavandă.

În apropierea perimetrului dedicat lavandei va fi amenajată şi o zonă cu produse culinare, unde vor putea fi servite gustări diverse.

Organizatorii, Primăria Municipiului Arad şi Centrul Municipal de Cultură Arad îşi propun să ofere o oază de relaxare, culoare, arome şi frumos în centrul oraşului pe care arădenii vor putea să o viziteze, vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 12.00 şi 23.00.

Cunoscută la aurul mov, lavanda este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, fiind cunoscute peste 100 de utilizări atât în industria farmaceutică cât şi în industria cosmetică.

„Sărbătoare Lavandei“ se va desfășura în paralel cu Festivalul de artă medievală „Aradul la anul 1000“, care, ca urmare a lucrărilor din Parcul Eminescu, a fost mutat tot în Piaţa Avram Iancu.