Atelierul Auto al Regelui Mihai I, amenajat în 1943 la Domeniul Regal Săvârşin, va fi deschis publicului vineri.

Obiectivul se alătură celorlalte care pot fi vizitate, respectiv Muzeul Automobilului, Parcul Regal, Magazinul de suveniruri şi Satul Regal.

Portalul www.savarsinregal.ro anunță că Atelierul Auto se află în clădirea originală, situată în stânga Garajului Regal – actualul Muzeu al Automobilului.

“În anii 1956 -1976, atelierul a funcţionat la Versoix, în Elveţia, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai şi Regina Ana au închiriat-o la începutul şederii lor în Elveţia. La Villa Fantasia nu exista o locaţie pentru atelier, aşadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-şi ajuta soţul să organizeze atelierul de reparaţii auto personal. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spaţiu generos şi potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani”, informează portalul.

După ce a funcționat o vreme în orașul Moges, atelierul și Jeep-urile au revenit la Săvârșit.

“Uneltele şi piesele originale au fost păstrate în aceeaşi poziţie în care au stat în diversele locaţii din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai. Clădirea originală a atelierului de la Săvârşin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, ţiglă din secolul al XIX-lea, fier şi cupru) în luna iunie, de către Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României. Angajaţii fundaţiei au reconstituit atelierul în luna iulie”, mai scrie www.savarsinregal.ro.

Programul de vizite la Săvârșit este de luni până joi doar pentru grupuri organizate cu rezervare prealabilă; vineri, sâmbătă şi duminică – între orele 9,00 şi 18,00.

Sursa: Realitatea de Arad