Șansele Ucrainei de a câștiga în fața asaltului trupelor ruse nu sunt atât de mari precum crede Occidentul. Avertismentul vine de la un analist militar care susține că „iluziile” liderilor americani și europeni privind eșecul invaziei lui Putin sunt total greșite și îi vor împiedica să vadă cum poate fi salvată Ucraina.

„A crede că asaltul Rusiei merge prost ne poate face să ne simțim mai bine, dar nu reflectă realitatea. Nu putem ajuta Ucraina dacă nu putem fi sinceri în legătură cu situația în care se află”, avertizează analist militar american Bill Roggio. 

Fundația pentru apărarea Democrației din SUA avertizează că avansul lent al armatei ruse nu trebuie să inducă ideea că ar fi mai puțin periculos planul lui Putin, analistul militar Bill Roggio spune că „Putin nu este nebun iar invazia nu este un eșec”, scrie DailyMail. Cel puțin până în prezent. Acesta susține că oficialii americani și occidentalii cad în capcana de a nu înțelege inamicul și obiectivele sale.

„Putin a calculat că luarea Ucrainei cu forța este în interesul său și al Rusiei. În acest moment. Dar fără îndoială că a anticipat că Occidentul va impune sancțiuni diplomatice și economice. Putin poate a calculat greșit rezistența ucraineană și forța opoziției Occidentului, dar asta nu înseamnă că este nebun sau că nu a luat în considerare posibilitățile și a ales să declanșeze invadarea Ucrainei, în pofida acestor aspecte”, susține Bill Rogio. 

Analistul militar explică pregătirea din timp a invaziei în Ucraina, la scară largă. Războiul convențional consumă timp și resurse, iar o operațiune de acest fel nu se finalizează în doar câteva zile. Ofensiva rusă se desfășoară pe patru fronturi separate, precizează Roggio. Iar un al cincilea front este în estul Ucrainei, pe care Putin l-a declarat independent înainte de invazie.

O privire asupra ofensivei militare ruse demonstrează că a existat un plan pentru o invazie la scară largă, pe care Rusia îl execută acum.

Dacă forțele ruse vor lua Kievul și sudul pentru legătura cu Crimeea, Ucraina va fi împărțită în două, ceea ce va fi o lovitură majoră pentru Zelenski, mai avertizează analistul american. Tactica generalilor ruși este de a ocoli orașele care se opun intens și le izolează, le încercuiesc pentru a le ocupa mai târziu. 

Strategic, avansul lui Putin asupra Ucrainei a început cu mai bine de un deceniu în urmă, când a invadat Georgia prin recunoașterea regimurilor-marionetă ale Kremlinului în regiunile Abhazia și Osetia de Sud, a explicat analistul militar.

Rămâne de văzut dacă planul lui Putin va reuși sau va eșua, mai repetă analistul Roggio, dar avertizează că un lucru este clar: a existat un plan de invadare a Ucrainei , care a fost executat încă din prima zi.

Trupele ucrainene se luptă cu mult curaj, dar Rusia are cele mai multe avantaje, dacă nu pe toate, este de părere analistul militar. Armata rusă deține un avantaj imens și de netăgăduit în număr de militari, și a echipamentului aerian, naval și de blindate. În timp ce Ucraina luptă singură, chiar cu sprijinul unei mari părți a comunității internaționale, care îi furnizează arme.