Cea de-a 11 ediție a Festivalului Vânătorii de la Bata, duminică, în condiții maxime de biosecuriate. Cum se intră la festival

Cea de-a 11 a ediţie a Festivalului Vânătorii de la Bata, judeţul Arad, va avea loc duminică – în data de 30 septembrie 2018. Eveninentul este organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Comunei Bata, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.

Chiar dacă în Arad nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană, ca urmare a focarelor de România, festivalul se va desfăşura în condiţii igienico-sanitare speciale.

„Da, având în vedere această maladie, pesta porcină africană, deși în județul Arad nu există focare de pestă porcină africană, noi luăm măsurile pe care le putem lua de biosecuritate, în sensul avem pe amândouă trecerile de intrare în incinta unde se desfășoară acest festival, vor fi mochete umectate, la intervale regulate, cu o substanță dezinfectantă obținută prin Direcția Sanitar Veterinară Arad. Am luat aceste măsuri pentru a preîntâmpina transmiterea acestei boli pentru că vin oameni din mai multe județe ale țării. Sigur că noi nu putem să închidem, viața trebuie să meargă înainte, se organizează manifestări private, nunți, botezuri, meciuri de fotbal, oamenii călătoresc, dar trebuie să luăm măsurile pe care le putem, ce stau în putința noastră, măsuri de biosecuritate. Acest festival nu putea fi oprit. Am ajuns la cea de-a 11 ediție și noi credem că nu se va întâmpla nimic, nu vom ajunge ca să găsim aici animale bolnave”, a declarat principalul organizator este Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, care şi un vânător împătimit.

Ion Micurescu este „tatăl” Festivalului Vânătorii din România, model preluat apoi și în alte zone.

„Dumnezeu să țină cu noi. Prognoza este bună, vă aștept pe toți la cea de-a 11 ediție a Festivalului Vânătorii de la Bata. Eu cred că lumea va fi încântată pentru că trezește interesul și curiozitatea tot mai multora. În cadrul AGVPS, președintele executiv Nicolae Șelaru a spus că Festivalul Vânătorilor s-a născut la Bata. Prima ediție… și sunt mândru cu asta. Că am fost primul care am inițiat acest festival, această întâlnire. Practic, vânătoarea este un prilej de a ne întâlni”, a mai declarat Ion Micurescu.

Festivalul se vrea, în primul rând, o deschidere spre publicul larg a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de vânătoare, care, spun organizatorii, nu nu înseamnă numai uciderea animalelor sălbatice ci şi o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor. Iar dacă până acuma toate acestea se desfăşurau într-un spaţiu de tagmă destul de ermetic, festivalul este o sansă de cunoaştere şi înţelegere corectă a fenomenului.

Conform primarului comunei Bata, Ion Micurescu, „pentru că vânătoarea se desfășoară, oarecum, într-un mediu mai ermetic, nu sunt spectatori ca la un meci de fotbal, noi vrem ca să transmitem un mesaj al nostru către publicul larg, vis-a-vis de ce înseamnă vânătoarea, practic nu dorința de a ucide cât mai multe animale, ci mai mult plăcerea de a ieși în natură, de a întâmpina neprevăzutul, că vânătoarea înseamnă prețuirea aproapelui, amintirea înaintașilor, păstrarea tradiției și respectul pentru natură. (…)Sigur că se aduc acuze la adresa noastră a vânătorilor pentru că, într-un context filozofic, a vâna înseamnă a ucide. Iată însă că este necesară intervenția omului în natură pentru că noi trebuie să mențimen un echilibru între animale și iată și aici cu această pestă porcină, pentru că și mistrețul este unul dintre purtătorii virusului, nu singurul, noi trebuie ca să-l menținem la un efectiv optim. Facem calcule, calcule științifice vis-a-vis de ceea ce avem în teren, care este sporul natural, diferența cât trebuie să rămână optim, diferența fiind planul de recoltă. Fără intervenția omului nu am putea realiza acest deziderat”.

În acest an va fi prezentată şi vânătoarea cu şoimi, practicată de către domnitorii români.

Probele de măiestrie vânătorească, de preparare a mâncărurilor specifice, dresura canină, evaluarea trofeelor sau prezentarea grupelor de vânători, concursuri de arbitraje, concursuri pentru câini de vânătoare, proba mistreţ în ţarc sau proba aport din apă cu raţă vor constitui deliciul acestui festival.

Vânătorii vor prepara tot felul de tocăniţine din carne de vânat, care de care mai gustoase. Şi, bineînţeles, se vor spune foarte multe
poveşti vânătoreşti.

Muzică populară cu Pera Bulz și Lioara Boșcu, iar seara, și foc de artificii

Evenimentul va avea loc la pensiunea „Bade Ioane”, ca în fiecare an. Începe dumuninică dimineaţa, iar un spectcol folcloric va avea loc cu începere de la ora 19. Pe scenă vor urca artişti locali, dar şi invitaţii special …. Pera Bulz şi formaţia de la Vaţa de Jos, iar din Banat, Vasile Boşcu şi Lioara Boşcu, urmând ca de la ora 21 să aibă loc şi un foc de artificii.

Vor fi expuse câteva trofee în premieră

„Trofeele sunt un barometru a modului în care este gestionat un fond de vânătoare. De ce să nu o spunem este o încununare a celui care reușește să răpună vânatul respectiv. Vor fi expuse câteva surprize… două trofee de cerb carpatin împușcate în județul Arad, pe un fond pe care o să-l vedeți la festival, de 9 kg și ceva, dar nu numai că este mult, mult peste aur, cu cupă… De asemenea, un vier foarte mare, împușcat, sigur în condiții legale, și naturalizat. El a fost împușcat pe fondul vecin, pe fondul Zăbalț. Și avem un lup de dimensiuni foarte mari. Vor fi multe trofee, trofee însemnând colți, corn, blană, pană. Ele au o valoare estetică, o valoare sentimentală și o valoare convențională, o valoare materială. Soția mea, care e scriitoare, spune că o comisie rece și insensibilă acordă un punctaj prin calcule, acum nu toată lumea e chiar insensibilă din comisie, dar se face, trebuie făcut pentru a departaja trofeele valoroase. Bucuria este pentru fiecare dacă, pentru orice vânător, ca să ajungă trofeul lui într-un catalog internațional”, mai spune Ion Micurescu.

La festival şi-au anunţat participarea grupe de vânătoare din mai multe judeţe. Cei mai curoajoşi vor putea încerca şi o tiroliană. Şi evident, că nu vor lipsi, expoziţii cu trofee.

Sursa foto: Ion Micurescu Facebook