CHECK-IN. Guvernul s-a răzgândit: cât plătesc studenții din biletul de tren

Guvernul s-a răzgândit în legătură cu soarta studenților. Aceștia nu vor mai călători gratuit cu trenul, dar nici nu vor fi penalizați la buzunare. Ei vor primi reducere de 50% la transportul feroviar, a anunțat premierul Florin Cîțu. 

Mai mulți elevi din provincie au protestat în fața guvernului după ce liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că gratuitatea transportului elevilor va fi limitată. Pentru a liniști apele, premierul Florin Cîțu a declarant că se va reveni la reducerea de 50% în loc de gratuitate, în ceea ce privește transportul studenților. Totul a pornit după ce s-a aflat că Executivul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență care va elimina o serie de gratuități și sporuri considerate populiste. 

Primii vizați sunt angajații din sistemul bugetar care vor pierde sporuri și subvenții, informează surse guvernamentale. Dar nu vor rămâne neafectate nici alte categorii. Una dintre acestea este reprezentată de studenți. Transportul gratis nu va fi însă eliminat ci condițioant de faptul că studenții vor fi nevoiți să achite o jumătate din prețul biletului. Pentru a susține măsura anunțată în paralel și de liderul USR Dan Barna, Cîțu a venit și cu exemple. 

Premierul a enumerat câteva țări din Europa unde este subvenționat transportul elevilor și studenților. Una dintre acestea este Austria care oferă studenților o reducere de 60% iar dacă e vorba de grupuri, adulții însoțitori călătoresc gratuit. În cazul Belgiei și Ungariei, studenții au până la 50% discount, în Bulgaria ei trebuie să nu fi depășit 26 de ani pentru a putea avea acest beneficiu iar în Cehia cei între 18 și 26 de ani plătesc bilete cu 75 de procente mai mici. România era cam singura țară care făcea excepție. 

Totul a început la 1 februarie 2017. Guvernul PSD de atunci a adoptat o hotărâre de guvern prin care s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă – licență, master, doctorat – să aibă gratuitate la transportul feroviar intern. Gratuitatea se aplica la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor. Nici până în 2017 studenții nu plăteau prețul întreg. Până atunci, studenții beneficiaseră de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației. 

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check In acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Dacă aveți o propunere de subiect, trimiteți un mesaj la [email protected].

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.