Condiţii de lux la la preţuri similare sau chiar mai mici decât ale altor companii feroviare în trenul unic care circulă doar în România şi Danemarca. Prima garnitură a plecat sâmbătă de la Arad

Compania AstraTransCarpatic din Arad, controlată decătre cunoscutul om de afaceri Valer Blidar, a lansat sâmbătă o nouă rută efectuată cu un tren privat. Acesta circulă pe relația Timișoara- Arad-Satu Mare-Baia Mare, iar primul tren a pleacat sâmbătă, 8 septembrie 2018, de la ora 8:30 de pe linia 1 din Gara Mare dini Arad. Trenul are şi însoţitori de bord.

Compania operează cu trenuri care oferă condiiţii ce sunt considerate de lux, condiţii care sunt peste cele oferite de către CFR sau alte companii feroviare din România, însă la aceleaşi preţuri ale biletelor.

„Consider că trenul este nivel occidental, ba cred că doar în România şi Danemarca circulă asemenea trenuri, cu un asemenea confort. Am hotărât ca primul tren de acest gen să circule pe ruta Timişoara-Arad-Baia Mare, urmând ca din decembrie, o dată cu introducerea noului mers al trenurilor să plece din Timişoara două trenuri grupate până la Oradea, după care se separă, unul către Cluj şi unul către Baia Mare. Este un tren în premieră. (…) acesta este un tren automotor destinat pentru liniile ne-electrificate sau electrificate parţial, celălalt (Arad-Bucureşti) circulă pe linii electrificate. Condiţii avem o zonă businness, avem şi economic, toate scaunele sunt dotate cu măsuţe, cu spătar, în zona business cu mese între scaune. Cred că oferă mai pretenţioase condiţii de transport. Preţurile biletelor nu sunt peste cele ale CFR, poate chiar sub un pic”, a declarat cunosctul om de afaceri Valer Blidar.

Lansarea cursei este o nouă dovadă că economia Aradului se dezvoltă, consideră primarul municipiului Arad Gheorghe Falcă.

„Aşa cum ştiţi Aradul este hub pe calea ferată, ne bucurăm de lansarea unui nou tren privat, Timişoara-Arad-Satu Mare-Baia Mare. Este un pas important pentru ceea ce înseamnă industria arădeană şi sperăm şi ca infrastructura naţională să crească de la an la an pentru că despre viteza de deplasare a unui astfel de automotor, putem spune că ajungem în 45 de minute la Oradea şi mai puţin de 2 ore la Baia Mare. Sperăm că Guvernul României se va apleca peste ceea ce înseamnă infrastructura de transport, să aibă grijă de gările din România, de spaţiile din faţa gărilor din România şi să reuşim ca să trecem cu cât mai mulţi pasageri pe transportul cu trenul şi cu transportul de marfă. În anii trecuţi au fost anii în care s-a abandonat acest transport şi cred că sistemul privat va împinge de la spate guvernanţii pentru a investi în infrastructură”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Vagoanele sunt dotate cu sisteme de informare a pasagerilor, sisteme de enterteniment audio-video, cu internet, prize pentru curent electric, instalaţii performante de aer condiţionat şi încălzire. Vagoanele sunt dotate cu GPS, aşa că se ştie unde se află în orice moment.

Trenurile pot circula cu viteze de până la 200 km la oră însă sunt condiționate de calitatea infrastructurii feroviare din România.

Investiția se ridică la circa 20 de milioane de euro iar întreg proiectul cuprinde lansarea a 15 garnituri de acest fel până în Aprilie 2019.

Compania a lansat în cursul lunii februarie 2017 ruta Arad-Bucureşti, iar peste vară a efectuat transport şi pe ruta Arad-Mangalia.

Pe ruta către Bucureşti, trenul oferă condiţii deosebite Printre dotări se află, vagoane de dormit dotate cu duşuri, iar la vagonul de dormit clasa I, călătorii sandvişuri, cafea, apă, incluse în preţ, în vreme ce la cuşetă primiesc cafea şi apă. Trenul are şi însoţitori de bord. Trenul poate circula cu viteze de 160-200 kilometri la oră, însă este limitat de infrastructura CFR pe care o foloseşte.

Si investiția de anul trecut de pe relația Arad București se ridică la alte peste 20 de milioane de euro, iar trenul se bucură de mare succes.

„Începutul, ca orice început a fost greu, nu atât din cauza solicitărilor a pasagerilor, ci din cauza aşa zisei concurenţe, care a încercat să ne denigreze, sigur cum au încercat şi de data aceasta, cu trenul pe care l-aţi văzut, dar după scurt timp, lumea şi-a dat seama despre ce este vorba, şi acum, de exemplu, avem toate bilete vândute până prin noiembrie”, a mai declarat cunosctul om de afaceri Valer Blidar.

Compania intenţionează ca să deschidă şi alte rute.