Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 11 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, printre care doi consilieri locali din județul Arad.

Astfel, conform anunțului postat pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, se găsesc în acesată situație:

Dan Ioan Belei, consilier local în cadrul Consiliului Local Apateu care „În perioada exercitării mandatului de consilier local 2020 – 2024, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor Consiliului Local al comunei Apateu privind închirierea pajiștilor aflate în domeniul privat al comunei, deși avea posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba închirierea pajiștilor prezintă un beneficiu pentru sine – în calitate de fermier. Ulterior adoptării hotărârilor, au fost încheiate patru acte adiționale la contractul de închiriere din data de 5 aprilie 2017 dintre comuna Apateu și Belei Dan Ioan, încălcând astfel prevederile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din din O.U.G. nr. 57/2019”.

Cei de la Integritate au decis să sesizeze şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş în acest caz: „Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Belei Dan Ioan a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, și anume a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor Consiliului Local privind închirierea pajiștilor aflate în domeniul privat al comunei Apateu, hotărâri în urma cărora au fost încheiate patru acte adiționale la contractul de închiriere pentru suprafețele de pajiști aflate în domeniul privat al comunei Apateu, din data de 5 aprilie 2017 între comuna Apateu și Belei Dan Ioan”. 

Al doilea ales local vizat de raportul ANI este Petru Şimîndan, fost consilier local în comuna Mişca. „În calitate de consilier local, a participat la ședința Consiliului Local Mișca din data de 28 februarie 2020, fără să anunțe la începutul ședinței interesul personal avut în problema supusă dezbaterilor, luând parte la adoptarea Hotărârii privind aprobarea închirierii pășunii comunale către crescătorii de animale persoane fizice și juridice de pe raza comunei Mișca. La data de 22 aprilie 2020, ulterior adoptării respectivei hotărâri, Primăria Comunei Mișca a încheiat cu persoana evaluată un contract de închiriere pășune din proprietatea privată a comunei, pe o perioadă de 1 an”, se arată în raportul celor de la Integritate. 

Sursa: Realitatea de Arad