Consiliul Local Arad a ales, vineri, doar un viceprimar al municipiului din cei doi pentru care există posturi, şi anume pe Lazăr Faur (PNL), în timp ce pentru al doilea post nicio propunere nu a întrunit majoritatea voturilor necesare.

Pentru primul post, primarul Călin Bibarţ l-a propus pe Lazăr Faur, coleg de partid (PNL), iar PSD l-a propus pe Ilie Cheşa şi USR PLUS pe Florin Stana. În urma votului secret, Lazăr Faur a obţinut 13 voturi din cele 23 ale consilierilor.

Pentru al doilea post de viceprimar au existat patru propuneri: Florin Stana (USR PLUS), Ilie Cheşa (PSD), Cristian Galea (PMP) şi Alexandru Meszar (UDMR). Şapte voturi au fost primite de către Stana, trei de către Cheşa, iar 13 voturi au fost declarate nule.

Al doilea post de viceprimar va rămâne vacant până când negocierile dintre formaţiuni vor conduce la realizarea unei majorităţi.

În 6 octombrie, conducerea PNL Arad anunţa că negocierile pentru formarea unei majorităţi cu USR PLUS au fost întrerupte pentru că nu se acceptă ca una dintre poziţiile de viceprimar să fie ocupată de un liberal.

La data respectivă, preşedintele USR Arad, europarlamentarul Vlad Botoş, declara: „Avem o poziţie foarte clară: din moment ce PNL a câştigat mandatul de primar, ni se pare normal să formăm cea mai largă majoritate în momentul în care toate formaţiunile vor fi reprezentate”.

Botoş precizase că USR revendică un post de viceprimar, dar cere ca al doilea să fie ocupat de PMP sau UDMR.

După alegerile parlamentare, USR Arad anunţase că îşi menţine poziţia. Pe 7 decembrie, USR Arad arăta că alegerile parlamentare au poziţionat formaţiunea aproape de PNL în municipiul Arad, iar acest lucru denotă că executivul local „trebuie partajat”, astfel încât, dacă primarul este de la PNL, viceprimarii să fie de la alte partide.

Poziţia USR a fost contrară aşteptărilor PNL, ai cărui lideri locali au afirmat în repetate rânduri că sunt convinşi că după alegerile parlamentare nu vor mai exista atacuri politice între formaţiunile de dreapta şi liberalii vor realiza o majoritate în CL împreună cu USR PLUS.

În urma alegerilor locale, configuraţia politică în CL Arad este următoarea: PNL – nouă mandate de consilieri, USR PLUS – şapte mandate, Alianţa PSLC – trei, PMP – două şi UDMR – două.

Sursa: Realitatea de Arad