Control la ambrozie. Ce se întâmplă în aceste zile în Arad

Ambrozia a intrat în vizorul autorităţilor din Arad. Până la data de 1 octombrie, la nivelul municipiului Arad vor fi verificate, constatate şi stabilite suprafeţele de teren infestate cu ambrosie, a anunţat, vineri, Primarul  Municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Suprafeţele identificate vor fi apoi centralizate de Comisia mixtă de control înfiinţată prin Ordinul Prefectului Judeţului Arad, nu mai târziu de data de 3 octombrie 2018.

La nivelul municipiului Arad, se desfăşoară periodic lucrări specifice de combatere a acestei buruieni, în special tăieri, cu ajutorul operatorilor de întreținere spații verzi. Serviciile acestora pot fi solicitate, contra cost și de către proprietarii terenurilor care necesită astfel de intervenții.

Mai mult, Primăria Municipiului Arad a notificat Compania de Transport Public şi compania CFR, cu privire la necesitatea eliminării ambroziei prezente în spațiile dintre linii.

Persoanele fizice care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie riscă amenzi care ajung pănă la 5.000 lei, în vreme ce amenzile pentru persoanele juridice ajung până la 20.000 lei.

Conform legislaţiei în vigoare, legea 62 din 2018, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalăriiși răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

Primăria Arad face apel atât la conștientizarea de către cetățeni a pericolului pe care îl reprezintă ambrozia pentru un număr din ce în ce mai mare de persoane, precum și la o implicare activă, simț civic și angajarea într-o acțiune comună de eradicare a acestei plante din municipiu.