Copiii care au copii. Este semnalul de alarmă tras decătre medicii din Arad, cu ocazia Zilei Modiale a Contracepţiei, care e marcată pe data de 26 septembrie. Cu această ocazie, în judeţ va avea loc o amplă campaniede promovare a contracepţiei.

Campania, care se desfăşoară în perioada 26 septembrie – 15 octombrie, vizează informarea populației, mai ales a tinerilor despre metodele contraceptive, în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă. Potrivit medicilor, grupurile vulnerabile sunt copiii cu vârste între 10-18 ani, persoanele cu dizabilități mentale, copiii
din zonele rurale şi persoanele cu o condiție socio-economică precară.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Arad, în cursul anului 2017 şi în primul semestru al anului 2018, în cabinetele de obstetrică – ginecologie publice şi private au fost efectuate 4 întreruperi de sarcină pentru fete mai mici de 15 ani, dintre care 3 întreruperi de sarcină la cerere, iar pentru grupa de vârstă cupinsă între 15-19 ani au existat 138 întreruperi de sarcină, dintre care 122 la cerere.

În aceeaşi perioadă, în evidenţa medicilor de familie erau 10 gravide cu vârsta sub 15 ani şi 285 gravide cu vârsta între 15- 19 ani.

De altfel, România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile Uniunii Europene (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală.

Numărul crescut de sarcini la minore la vârsta la care dezvoltarea fizică și emoțională sunt incomplete, are consecințe negative în mai multe planuri. De multe ori, duce la abandon școlar, copii abandonați în spitale sau orfelinate, copii născuți prematur, risc de mortalitate maternă și infantilă sau alte complicații la naștere.

“Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, de la Organizația Salvați copiii, din România, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Arad.

Toate acestea, spun medicii, justifică acordarea unei atenții mai mari contracepției, care vine și în sprijinul evitării sarcinilor nedorite și a responsabilizării fetelor și femeilor legate de faptul că fiecare copil contează.