Domeniul Regal de la Săvârşin îşi va deschide porţile pentru vizitatori din luna mai până la sfârşitul lunii octombrie.

Publicul va putea vizita Satul Regal şi Parcul Regal, care includ Muzeul Automobilului, Magazinul de Suveniruri, Grădina Ascunsă, Micul Pavilion, Lacul şi insula, Grădina Toscană, Aleea Lungă şi Aleea Stejarilor Bătrâni.

“Castelul şi parcul de astăzi au, exact ca şi în timpul vieţii Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunităţii, de aceea am şi făcut timp de atâţia ani eforturi să refacem patrimoniul construit şi patrimoniul natural. Începând cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal şi Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate”, se arată pe pagina www.savarsinregal.ro.

Muzeul Automobilului va fi una dintre atracţiile principale, fiind inaugurat în 2011, când Regele Mihai împlinea 90 de ani. Muzeul găzduieşte câteva maşini noi şi vechi, precum şi expoziţia de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai.

Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.

Parcul regal are în componenţă o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este un castel construit în perioada 1650-1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Sursa: Realitatea de Arad