Imaginile neputinței din spitalele Covid. România, în genunchi în fața valului 4. Cum arată o zi pe frontul cu pandemia la Spitalul „Floreasca”, din Capitală – VIDEO

Țara noastră bate record după record din cauza pandemiei, iar spitalele sunt copleșite de valul de infectări. Medicii abia mai fac față. Au amenajat scaune pe care unii pacienți așteaptă chiar și 24 de ore. Au nevoie de oxigen, alții se sting înainte să ajungă la spital. România se confruntă cu cea mai gravă criză sanitară din ultimul secol, spun medicii. În ciuda dezastrului, oamenii refuză în continuare vaccinarea. Colegii noștri Cristina Răduță și Daniel Calmen au intrat în secția de primiri urgențe a Spitalului Floreasca, din Capitală, și vă prezintă un material exclusiv despre lupta medicilor și a românilor bolnavi.

 

Spitalul Floreasca din Capitală. Ora 8:30. Medicii sunt obosiți. Tot mai mulți români infectați ajung la spital. Agitație, aparatele care îi ajută pe oameni să respire sparg liniștea apăsătoare. Moartea e aproape. 

În spitale, situația e critică. Aici, fiecare gură de oxigen pe care bolnavii de Covid 19 o iau este o luptă.

Unitatea de Primiri Urgențe s-a transformat într-o secție de Terapie Intensivă. În timp ce filmăm, starea de sănătate a unei femei s-a degradat și medicii au început să o ventileze mecanic. Nu îi mai intra suficient aer în plămâni. 

Două paturi mai încolo, altă poveste. O femeie de 70 ani abia respiră. Nu s-a vaccinat.

Reporter: Ce le-ați spune oamenilor de afară care nu vor să se vaccineze, care nu cred că există boala asta?

Pacientă: Să facă mai bine ce n-am făcut eu. M-am luat după ăla, după ăla, că nu e și… Multă lume a zis că îi omoară medicii. Nu e adevărat. Asta este cea mai mare minciună. Nu e adevărat, eu fac trei săptămâni aici.

Povestea este trasă la indigo în camera de lângă. Un bărbat abia ne povestește cum și-a dat seama că s-a infectat. 

Pacient: Oboseală și amețeală. Amețeala persistă și acum.
Reporter: Ați fost vaccinat? 
Pacient: Nu, nu am fost. 

Regrete sunt, dar nu salvează vieți. 

„Să se vaccineze fără frică, pentru că nu e de glumit!”, spune o pacientă. 

Printre bolnavi am găsit și un bărbat în vârstă de 75 de ani. Vaccinat cu toate cele trei doze. 

„Sunt spre bine, mai am un plămân puțin afectat, stau cu masca și sper să mă fac bine, să nu mai dau dintr-una în alta”, spune acesta.

„Fizic, în acest spațiu, putem să mai punem niște pacienți. După aceea nu mai avem unde. Ieri au fost 57 de pacienți într-un spațiu care are 31 de posturi de lucru. Au fost inclusiv pe hol puși. Vedeți acel scaun? Pentru asta stă! Toate spitalele din București au această situație. Am o curiozitate: până unde vom ajunge. Pandemia e un dezastru, e ca un cutremur, e un dezastru! Majoritatea pacienților care vin sunt în stare gravă sau în stare care se agravează. Toate organizațiile civile, religioase ar trebui să îndemne la vaccinare”, spune Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, din Capitală.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.