La Arad se fac, începând de marți, 13 august, gratuit, operații pe inimă. Până acum, pacienții aveau 2 variante: fie făceau intervențiile la Arad, în regim privat, și plăteau 13.000 de lei, fie mergeau în alte orașe mari sau Ungaria, unde cheltuiau alți bani. În cursul acestei zile cu operații gratuite, au fost realizate primele cinci intervenţii.

Anunțul a fost făcut decătre Consiliul Județean Arad, care administrează Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unitatea în care se efectuează intervențiile.

Operațiile gratuite cuprind intervenții cardiologice pe arterele coronariene, respectiv angioplastii sau montare de stent gratuit pentru toți pacienții spitalului. În cursul acestei zile au fost realizate primele cinci intervenţii de către echipa medicală coordonată de doctorul Cristian Dina, considerat ca fiind unul dintre cei mai buni medici din România.

Operațiie gratuite sunt posibile după ce Spitalul Județean a cumpărat clinica privată Cardiolife, care funcționa într-un pavilion al spitalului, iar apoi, din fonduri europene, Consiliul Județean a investit 1,2 milioane de lei pentru achiziționarea materialelor și dispozitivelor necesare.

Conform președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, „s-a muncit mult pentru asta. Am pregătit acest moment pentru spitalul arădean și pentru pacienții arădeni! Până acum, bolnavii de inimă aveau două variante: să plătească intervenția la Arad, în regim privat, sau să meargă la Timișoara, la Cluj sau la Szeged, unde îi costa alți bani. Faptul că oferim de astăzi acest serviciu medical gratuit, cu unul dintre cei mai buni specialiști din vestul țării și poate chiar din România, faptul că pe oameni nu îi costă nimic și se tratează la ei acasă, este cea mai mare bucurie pentru mine”.

„Sigur că este importantă fiecare investiție, dar aici noi vom salva vieți și o facem fără niciun fel de efort financiar al pacientului. Eu asta înțeleg prin administrație eficientă, este ceea ce mi-am dorit dintotdeauna”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Alte premiere medicale la Arad

Consiliul Județean Arad nu este la prima premieră importantă în domeniul sănătății publice. După investiții de peste 30 de milioane de euro, Spitalul Județean din Arad are RMN și computere tomograf, unde investigațiile sunt gratuite, și a reușit să modernizeze secțiile spitalului. Aradul este singurul oraș din România unde Consiliul Județean a construit, din bani proprii, un spital nou, cel TBC, care astăzi este primele cinci din România și poate diagnostica TBC în câteva ore.