Comunitatea evreilor din Transilvania poate fi descoperită vineri la Arad. Expoziția „Evreii din Transilvania: Memoria unei comunități“, organizată decătre Teodor Stoica, poate fi văzută, vineri, 13 septembrie, începând cu ora 17,00, în holul Sălii Muzeului de Artă, (de lângă Sala Maitec).

Manifestarea este un rod al programului „Elie Wiesel Study Tour”, finanțat de către Ambasada SUA la București, coordonat de American Council, sprijinit de către Ambasada Israelului la București și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“.

Elie Wiesel (1928-2016) a fost evreu-american de origine română, născut la Sighet, supraviețuitor al Holocaustului, scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist și un activist pentru drepturile omului.

Dintre cele 57 de cărți pe care le-a scris, „Noaptea“ este cea mai cunoscută. Romanul a avut priză la public încă de la început, bazat fiind pe experiența și trăirile sale ca deținut în lagărele de exterminare de la Auschwitz, Buna și Buchenwald. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel „mesager pentru omenire”. Un deceniu mai târziu, în 1996 a fot numit membru al Academiei de Artă și Literatură din România.

Evenimentul este sprijinit de către Consiliul Județean Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad și Complexul Muzeal Arad.