Caravana „Nu am făcut destul”, care oferă testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân ajunge în județul Arad.

Campania a început pe 5 octombrie în județele Timiș și Hunedoara. La finalul acestei săptămâni ajunge în Arad, în localitățile Semlac în 12 octombrie și Petriș pe data de 13 octombrie. Tot în județul Arad, pe data de 16 noiembrie caravana va fi la Hășmaș, iar pe 17 noiembrie, în comuna Beliu. Locul și orele pentru testări sunt afișate la Primărie și în alte puncte importante din fiecare sat.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale alunițelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcția plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în octombrie și în noiembrie, pentru depistarea cancerului mamar. Caravana „Nu am făcut destul” strânge, pentru al șaselea an la rând, medici și studenți la Medicină care oferă consultații și informații în 14 sate din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor.

Din 2014, de la prima ediție a campaniei, caravana a trecut prin 25 de județe. Au fost implicați peste 250 de voluntari și au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural. Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe investigamcancerul.ro

Campania de testare și informare „Nu am făcut destul” este organizată de
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

Calendarul campaniei „Nu am făcut destul 2019” pentru tot vestul României

· 5 octombrie – Dudeștii Noi, județul Timiș;
· 6 octombrie – Teliucu Inferior, județul Hunedoara;
· 12 octombrie – Semlac, județul Arad;
· 13 octombrie – Petriș, județul Arad;
· 18 octombrie – Botiz, județul Satu Mare;
· 19 octombrie – Amați, județul Satu Mare;
· 26 octombrie – Brusturi, județul Bihor;
· 27 octombrie – Telechiu, județul Bihor;
· 2 noiembrie – Ghiorac, județul Bihor;
· 3 noiembrie – Dobrești, județul Bihor;
· 9 noiembrie – Hinchiriș, județul Bihor;
· 10 noiembrie – Colești, județul Bihor;
· 16 noiembrie – Hășmaș, județul Arad;
· 17 noiembrie – Beliu, județul Arad.

Ce spun medicii

„Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reușesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbeliște. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 3000 1 de femei în fiecare an tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

„E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul national de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de sân, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Experiența din anii trecuți a caravanei arată o femeie din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de rușine. În județele din Moldova, medicii au descoperit că 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în județele din Ardeal, au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană care e de 1 caz la 1.000 de testări.

„Prevenția nu se face cu promisiuni, așa cum crede Ministerul Sănătății. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan național și mai ales cu o finanțare corectă. Noi nu am primit până acum din partea Ministerului decât promisiuni”, atrage atenția Cezar Irimia.