Camioanele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone nu vor putea circula prin Ungaria începând de joi, ora 23,00 (ora României) până vineri, ora 23,00 (ora României), a anunțat, miercuri, Poliția de Frontieră.

Măsura este luată de autorităţile ungare ca urmare a faptului că în data de 1 noiembrie se celebrează „Ziua Tuturor Sfinţilor”, fiind declarată zi de sărbătoare naţională în Ungaria, nelucrătoare.

După ridicarea restricţiei, camioanele vor putea intra în Ungaria timp de 24 de ore, pentru că sâmbătă, la ora 23,00, intră în vigoare restricţia obişnuită pentru această categorie de autovehicule, care se aplică în fiecare weekend pentru 24 de ore, duminică fiind zi liberă.

În zilele în care nu este permis accesul în Ungaria, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate de pe teritoriul României, până când vor putea trece frontiera.

Poliţia de Frontieră precizează că traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale pe perioadele restricţiilor aplicate autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone.

Autorităţile de frontieră din cele două state vor ţine permanent legătura, în vederea stabilirii unor măsuri comune, astfel încât, la ridicarea restricţiilor de circulaţie pentru automarfare pe teritoriul Ungariei, controlul de frontieră să se desfăşoare operativ, mai anunță Poliţia de Frontieră Arad.

Ascultă aici sau în linkul de ma jos declarația purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, comisar-șef Laura Beatrice Bondar.

În mod obişnuit, după aplicarea unei astfel de restricţii timp de 24 de ore, pe arterele de ieşire din România spre Ungaria destinate traficului greu se formează coloane de camioane, în special la Nădlac II (pe autostrada pan-europeană). Din acest motiv, Poliţia de Frontieră le recomandă şoferilor să consulte aplicaţia online care monitorizează traficul, de pe site-ul instituţiei, politiadefrontiera.ro, astfel încât să aleagă pentru ieşirea din ţară un punct unde nu sunt timpi mari de aşteptare pentru control.