Municipiul Arad este prins în disputele electorale pentru primăria din capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Conform unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Arad, disputele au loc „pe marginea Acordului de Înfraţire dintre Arad şi sectorul Râșcani din Chișinău”.

În Anul Centenar, 2018, în deschiderea ședinței festive a Consiliului Local Municipal, care a avut loc la Palatul Cultural, cu ocazia Zilelor Aradului, primarul de atunci al municipiul Arad, Gheorghe Falcă, actualmente europarlamentar din partea Partidului Național Liberal, și pretorul sectorului Râșcani al Chișinăului, au semnat Acordul de Înfrățire dintre cele două unități administrative. Înfrățirea a permis finanțarea, din partea autorităților locale din Arad, a unui proiect în valoare de 100.000 de euro pentru amenajarea parcului Râșcani.

„Campania electorală din Chișinău a degajat de curând comunicări inexacte în ceea ce privește atribuirea de către anumite persoane implicate în acest proces electoral a beneficiilor concrete generate de acordul de înfrătire inițiat și semnat de Gheorghe Falcă și pretorul sectorului Râșcani. Pentru o informare corectă a tuturor celor implicați în procesele electorale din Chișinău și Republica Moldova, Primăria municipiului Arad precizează că proiectul de înfrățire dintre municipiul Arad și sectorul Râșcani al Chișinăului este rezultatul implicării autorităților locale din Arad și a comunității noastre în eforturile românești de a contribui la creșterea calității vieții și a confortului urban în comunitățile din Republica Moldova și în Chișinău”, se mai arată în comunicatul municipalității.

Primăria Municipiului Arad mai consideră că „afirmațiile care au drept scop inducerea în eroare a opiniei publice în privința acestui Acord de înfrățire nu fac altceva decât să dăuneze relațiilor corecte, asumate și sincere dintre comunitățile noastre și aduc serioase deservicii poziționării comunității noastre la nivel național și european. Reputația Aradului este foarte importantă pentru întreaga noastră comunitate și nu poate fi negociată în nici un fel de context”.

„Implicarea numelui actualului primar al municipiului Arad în campania electorală de la Chișinau, cu referințe asupra beneficiile Acordului de înfrățire menționat mai sus este cel puțin neadecvată, mai ales că protagoniștii acestui acord sunt cu totul alții”, mai spune Primăria Municipilui Arad.

“În cazul alegerilor pentru Primăria Chișinău, comunitatea noastră este alături de partenerul nostru natural, de prietenul și colegul nostru în marea familie europeană, de Andrei Năstase, căruia, de curând, muncipiul Arad și Consiliul Județean Arad i-au acordat Titlul Special „Credință și Onoare”.Primăria Arad este alături de toți locuitorii
Republicii Moldova și de cei din Chișinău în efortul lor de a se apropia cu și mai mult curaj de România și de Europa prin votul lor de duminică, 3 noiembrie”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Duminică, 3 noiembrie, se va desfășura în toată Republica Moldova cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale. La urne se vor prezenta și locuitorii municipiului Chișinău pentru a-și alege primarul general pentru un mandat de patru ani.