Joi, 07 noiembrie, se împlinesc 173 de ani de când marele compozitor Franz Liszt a concertat la Arad.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 7 noiembrie „1846 – În sala de festivităţi a hotelului Crucea Albă, a avut loc concertul lui Franz Liszt, acompaniat de orchestra Infanteriei din Cetate. După spectacol, artistul şi-a petrecut timpul ca invitat a patru familii arădene”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.
Pianul la care a concertat Franz Liszst este păstrat, în continuare, la Muzeul din Arad.
Hotelul Crucea Albă, care a fost construt între 1840-1841, există încă în centrul Aradului, lângă Teatrul Clasic Ioan Slavici. Acum se numește Hotel Ardealul și este în renovare.
Conform wikipedia.org, „în sala de festivități a hotelului au concertat personalități de renume mondial, pe lângă Franz Liszt (1846), aici concertând și Johann Strauss-fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Casals (1912) și alții. La hotel diferite personalități ale culturii române și internaționale au fost oaspeți, ca și George Coșbuc, Duiliu Zamfirescu, Octavian Goga, Cincinat Pavelescu sau George Enescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga, Jules Massenet, Francois Copee, Ady Endre și Arany János”.
Conform paginii de internet a Asociației Prourbe, prourbe.ro, „în faţa clădirii (hotelului) era staţia postalionului ce făcea legătura spre Banat şi Transilvania până la construirea căii ferate Arad-Alba Iulia. Deşi a fost restaurată de mai multe ori, faţada păstrează elementele stilului clasicist, pe ea se află patru coloane şi două semicoloane cu capiteluri corintice. Timp de jumătate de secol a fost cel mai elegant şi cel mai popular hotel al oraşului, aici a fost introdusă pentru prima oară în oraş apa caldă în camere. În sala mare a clădirii au dat concerte Franz Liszt, Johann Strauss jr., Johannes Brahms, Pablo Casals. Printre musafirii celebri ai hotelului se aflau împăratul austriac Franz Iosif, proiectantul canalului Suez Ferdinand Lesseps împreună cu compozitorii francezi Leo Delibes şi Jules Massenet, scriitorii Caragiale, Coşbuc, Octavian Goga, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond”.
Sursa foto: primariaarad.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here