Manifestări ample pentru cea de-a 74 a comemorare a Detașmentului Păuliș. Ce s-a întâmplat în 1944, în Arad

Autorităţile din Arad pregătesc manifestări ample pentru manifestările și CEREMONIILE DEDICATE CELEI DE-A 74-A COMEMORĂRI A DETAŞAMENTULUI PĂULIŞ.

Prefectul Județului Arad, Florentina HORGEA, a găzduit la sediul Prefecturii o întâlnire de lucru între membrii Grupului de Lucru Centenar Arad şi Grupa de coordonare a Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina” condusă de colonelul Ştefan Toader, iar discuţiile au vizat organizarea unor manifestări ample, în perioada 15 – 16.09.2018, în localitățile Păuliș și Radna, precum și în municipiul Arad.

Manifestările, la care vor participa efective ale Ministerului Apărării Naționale, comemorează luptele duse de Armata Rmână pentru apărarea defileului Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.

Ceremonialul se va încheia cu o defilare militară.