Nelu Tătaru: ”Nu cred că trebuie să ne întoarcem la a închide total”

România este infectată de coronavirus în proporție de 32% conform ratei de pozitivare înregistrată ca urmare a ultimelor testări. Cu toate acestea, ministrul Sănătății – Nelu Tătaru crede că nu este cazul de un eventual lockdown în România. Acesta a făcut referiri doar la restricțiile care se impun local, în fiecare comunitate unde există o transmitere accentuată.

”Cred că ar trebui să învățăm ceva sau să ne amintim. Restricțiile pe care le impunem local, în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată, sunt măsuri care ar trebui să rămână și pentru o perioadă de după, când vedem că avem o scădere a numărului de cazuri. Haideți să ne amintim că noi am avut o scurtă perioadă de număr de cazuri mici, 1-8 iunie, 120-140 de cazuri.

Din punctul meu de vedere, sunt niște repere pe care trebuie să le avem. Demonstrația pe care am făcut-o atât noi, cât și organizațiile internaționale este faptul că portul unei măști, o distanțare și un dezinfectant pot scădea numărul de infectări. Nu spune nimeni că îl putem opri la 0.

Uitați-vă ce înseamnă raportări în niște țări care au trecut în valul 2, în vreme ce noi mergem pe un val 1 prelungit și cred că o să-l lipim și cu influențe din valul 2 din celelalte țări.

Această pandemie nu se tranșează în spital, în pre-spital. Sistemul medical va primi tot ce vine din teritoriu, dar ne întindem în acest moment. Suntem aceiași oameni de opt luni de zile. Mărim numărul de paturi, fac deplasările în țară, asigur o rezervă pentru tot ce înseamnă cazurile care vor veni, asigurăm rezerve.

Nu cred că ar trebui să ne gândim la un lockdown. Nu cred că trebuie să ne întoarcem la a închide total. Suntem într-o situație în care avem niște reguli în desfășurare a tuturor activităților și pe care ar trebui să le respectăm. Aici este problema. Eu nu văd de ce am închide noaptea dacă lucrurile nu sunt respectate ziua”, a declarat Nelu Tătaru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.