Nepotul unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918 a murit vineri la Arad. Alexandru Aurel Liviu Birtolon avea 82 de ani

Nepotul marelui om politic Ştefan Cicio-Pop, unul dintrecorifeii care alături de Vasile Goldiş, a pregătit Marea Unire de la 1918, Alexandru Aurel Liviu Birtolon, a murit, vineri, 7 septembrie 2018, la Arad, chiar în anul Centenarului Marii Uniri. Anunţul a fost făcut decătre preşedintele Asociaţiei Ştefan Cicio-Pop, Prof. univ. dr. habilit. Corneliu Pădurean.

Alexandru Birtolon a fost fiul Anei, fiica lui Ştefan Cicio-Pop, căsătorită cu Aureliu Birtolon, ofiţer în armata imperială, iar după Marea Unire colonel în armata română.

Bunicul lui, avocatul Ştefan Cicio-Pop, a fost deputat din partea Partidului NaŢional Român în parlamentul de la Budapesta (1905-1918), după care, în toamna anului 1918 a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional Român Central, organism care şi-a stabilit sediul chiar în casa sa din centrul Aradului. A fost ales membru al Marelui Sfat Naţional, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Dirigent, a coordonat Resortul armatei şi siguranţei naţionale. În primele guverne de după Marea Unire, Ştefan Cicio Pop a fost numit ministru de stat pentru Transilvania, iar între 10 ianuarie 1920 şi 12 martie 1920 a deţinut funcţia de Preşedinte ad-interim al Consiliului de Miniştri, înlocuindu-l pe Alexandru Vaida – Voevod, titularul funcţiei. La alegerile din noiembrie 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României. Cu excepţia perioadei 1926-1927, a ocupat scaunul de deputat în Parlamentul României până la moartea sa. În două rânduri (23 decembrie 1928 – 30 aprilie 1931; 10 august 1931 – 18 noiembrie 1933) a deţinut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaților.

Alexandru Aurel Liviu Birtolon a fost arestat de către autorităţile comuniste în martie 1949 şi deportat pentru cinci ani în Bărăgan. După deportare, reuşete să obţină aprobarea ca să plece din ţară. După 1989 se reîntoarce în ţară şi, până la trecerea în veşnicie, s-a preocupat de cinstirea memoriei ilustrului său înaintaş.

Alexandru Aurel Liviu Birtolon îşi amintea mereu de bunicul său, pe care l-a prins în viaţă.

Alexandru Aurel Liviu Birtolon era căsătorit cu o negresă şi avea 3 copii care trăiesc în mare parte în Franţa.

Foto: Casa lui Ştefan Cicio-Pop din centrul Aradului
Sursa foto: http://www.aradcityguide.ro/