Noi măsuri de prevenire a pestei porcine africane în municipiul Arad. Ce trebuie să facă proprietarii care au porci

Noi măsuri de prevenire a pestei porcine africane au fost luate în municipiul Arad, a anunțat, joi, Primăria Municipiului Arad.

Printre măsurile luate decătre Primăria Municipiului Arad, se află interzicerea comercializării porcilor în afara municipiului, fără avizele sanitare necesare, interzicerea achiziționării sau vânzării porcilor fără documente legale de însoțire a mărfii, precum și interzicerea comercializării cărnii de porc și a produselor din carne între cetățeni.

De asemenea, toți porcii de pe raza municipiului Arad trebuie identificați, iar crescătorii au obligația de a-și înregistra efectivele porcine.

Orice îmbolnăvire sau moarte a unui animal trebuie în mod obligatoriu anunțată la medicul veterinar, iar porcii nu trebuie lăsați în libertate, pe pășuni sau terenuri virane.

Ca măsuri de biosecuritate, s-a stabilit ca adăposturile destinate creșterii porcilor să fie îngrădite, pentru a elimina contactul cu alți porci sau mistreți din zonă. De asemenea, trebuie prevenit accesul păsărilor, rozătoarelor sau altor animale. Starea de sănătate a porcilor trebuie monitorizată permanent, iar contactul cu porcii din alte gospodării trebuie eliminat.

Sacrificarea pentru consum a animalelor bolnave este strict interzisă, pentru a evita ca omul să devină vector de transmitere a virusului. Persoanele care lucrează la adăposturile porcilor trebuie să poarte haine și încălțăminte special destinată acestui scop.

Autoritățile vor tipări și materiale informative care vor fi distribuite în zona abatoarelor și marilor piețe.

Până în acest moment, în județul Arad, nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană.