O capsulă a timpului, care conţinea un document vechi de peste un secol, a fost găsită încastrată într-un perete al unei foste şcoli din municipiul Arad, aflată în reabilitare pentru ca imobilul să devină sediu al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Arad au declarat, miercuri, când au vizitat şantierul, că în timpul primelor lucrări de renovare a fost descoperită „o capsulă a timpului, încastrată într-un perete de la etajul II al imobilului”.

„Într-un cilindru de oţel a fost găsită o eprubetă conţinând un document cu istoria olografă a şcolii evreieşti din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea şi întărirea şcolii. La vremea respectivă, rabin al comunităţii evreieşti arădene a fost vizionarul Aron Chorin, iar preşedinte comerciantul Moise Hirschl, fiul lui Jacob Hirschl, cel care a construit la Arad primul teatru permanent de pe teritoriul României de astăzi”, a spus directorul de comunicare al CJ Arad, Andrei Ando.

Documentul a fost predat de UAV Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad, pentru înregistrare, evaluare şi păstrare până când va fi expus chiar în imobilul aflat în renovare.

„Îmi doresc ca la finalizarea lucrărilor conţinutul acestei capsule a timpului să fie expus aici, în şcoala care s-a născut prin efortul comunităţii evreieşti şi pe care Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ o va reda Aradului modernizată şi adusă la standardele secolului XXI”, a afirmat rectorul UAV, Ramona Lile.

Clădirea se află în centrul istoric al municipiului Arad şi a fost goală mai mulţi ani, după ce Şcoala Gimnazială nr. 2 Arad s-a mutat în alt imobil. Ulterior, clădirea a fost atribuită UAV, peste 1.100 de studenţi urmând să beneficieze de această infrastructură de educaţie extinsă. 

Sursa: Realitatea de Arad