O carte despre cel considerat părintele judo-ului din România, Mihai Botez, lansată, joi, la Arad

O carte despre cel care este considerat părintele judo-ului din România este lansată, joi, la Biblioteca Județeană A.D.Xenopol din Arad.

Volumul „Mihai Botez – Istoria judoului arădean” este scris decătre Ștefan Mureșan și Patricia Panțâr.

„Când am decis să scriem o carte despre Mihai Botez și despre începuturile judoului în România, am crezut că este destul de simplu… Nu a fost deloc așa. Aceasta pentru că, deși aveam suficiente surse de documentare, pe măsură ce ne reîntorceam în timp, ne-am lovit de multe evenimente care s-au întâmplat atunci și care trebuiau să fie înțelese, justificate sau argumentate…” mărturisesc autorii.

„În mod sigur unii sunt tentați să creadă că despre viața lui Mihai Botez «s-ar putea scrie o carte». Sincer cred că nu!… VIAȚA lui a însemnat sala de sport fie că aceasta se numea sala de gimnastică sau jiu-jitsu. Acolo se simțea nemaipomenit de bine, acolo se încărca cu toate energiile pozitive, toate celelalte fiind anexe la cutumele sale…” precizează Ștefan Mureșan.

Lansarea cărții va fi completată și de o expoziție care surprinde momente de referință din istoria unei discipline care a adus rezultate de excepție sportului arădean, JUDO.

Evenimentul va avea loc în Sala „Astra” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad joi, 27 septembrie 2018, cu începere de la ora 19.00, alături de autori fiind prezenți invitații Sorin Haiduc, Mircea Rob și Horea Oprean.

Care este povestea de film a lui Mihai Botez

Mihai Botez, căruia apropiaţii îi spuneau Mişa Bacsi, s-a născut pe 31 mai 1922 la Oradea. El a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume. A încetat din viaţă pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai Botez a ajuns în cele din urmă, ca prizonier al americanilor, într-un lagăr lângă Chalon, în Franţa. La un moment dat, el a vrut să participe la cursurile sportive, dar iniţial nu a fost acceptat. Ca să impresioneze cu pregătirea şi cu calităţile sale, tânărul Mihai Botez a făcut un pariu pe o ladă de ciocolată, efectuând un salt peste un camion militar. Trei ofiţeri, un german, un italian şi un japonez, au înţeles potenţialul său şi l-au luat discipol în artele marţiale.

După război, Mihai Botez s-a mutat la Arad. În 1948 a devenit campion naţional absolut la gimnastică, iar în 1952 s-a clasat între primii 10 gimnaşti ai lumii la Jocurile Olimpice din Finlanda. Însă gimnastica era doar o etapă către desăvârşirea ca judoka.

În 1957 a reuşit să înfiinţeze prima secţie de judo din ţară, Astra Arad, chiar dacă comuniştii nu priveau cu ochi buni acest sport venit din afară, preferând luptele şi sporturile considerate tradiţionale.

În 1974 a devenit primul antrenor emerit de judo din România, iar la vârsta de 86 de ani (în anul 2008), a fost campion mondial de judo între veterani. A obţinut două centuri negre, 8 Dan în judo şi 8 Dan în ju-jitsu.

În anul 2006, Mihai Botez a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Aradului.