Consilierii municipali din Arad au aprobat, luni, iniţiativa Primăriei de a se ceda un teren de peste opt hectare, aflat în perimetrul aeroportului local, pentru ca baza aeriană să poată accesa fonduri europene în cadrul unui proiect estimat la 27 de milioane de euro.

Proiectul propunea consilierilor un schimb de proprietăţi cu Consiliul Judeţean, care are în administrare Aeroportul Internaţional Arad, însă nu a trecut la vot din prima încercare.

În şedinţa consilierilor programată pentru luni, proiectul a întrunit doar 13 voturi, deşi avea nevoie de 14 voturi.

Cei şase consilieri locali ai USR PLUS prezenţi în şedinţă s-au abţinut de la vot, ceea ce a atras critici din partea primarului Călin Bibarţ (PNL), care a susţinut că există riscul pierderii posibilităţii de accesare a fondurilor europene pentru extinderea bazei aeriene.

„Aeroportul arădean pierde posibilitatea accesării a 27 milioane de euro din cauza consilierilor locali USR. Dacă mai adăugăm la această sumă toate celelalte cheltuieli făcute atât de Primăria Arad cât şi de către Consiliul Judeţean Arad pentru documentaţiile necesare să ajungem în acest punct, realizăm că pierderea este impresionantă. Pe aleşii locali USR nu pare să-i sensibilizeze acest lucru”, a acuzat primarul.

El a spus că în schimbul transferului terenului către Consiliul Judeţean, municipalitatea primeşte de la CJ Parcul „Bujor Buda”, aflat în centrul oraşului.

Consilierul municipal Florin Stana, purtător de cuvânt al USR Arad, a declarat că aleşii formaţiunii s-au abţinut de la vot în condiţiile în care Primăria nu le-a pus la dispoziţie documente solicitate prin care să se ateste că există un proiect pentru aeroport pentru care se vor accesa fonduri europene.

„De asemenea, noi am cerut documente care să clarifice situaţia juridică a parcului ce urma să îl primească municipiul în schimb de la Consiliului Judeţean, care era într-un litigiu în trecut. Nu am primit nici acest răspuns”, a spus Stana.

Pentru că proiectul nu a trecut, primarul a convocat o şedinţă „de îndată”, care a început la scurt timp după prima şedinţă a consilierilor. De această dată, a fost prezent un consilier local PNL care absentase la prima şedinţă, iar votul acestuia a făcut ca proiectul să fie aprobat. Din cei 20 de consilieri prezenţi, 14 au votat „pentru”, iar şase s-au abţinut, cei de la USR PLUS.

Potrivit referatului ataşat proiectului de hotărâre adoptat, transferul de proprietăţi „este justificat de faptul că, în incinta Aeroportului Arad, s-a identificat un teren în suprafaţă de 83.819 metri pătraţi, aparţinând Municipiului Arad, a cărui reglementare juridică se impune în vederea utilizării legale de către SC Aeroportul SA, societate comercială care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Consiliului Judeţean Arad”.

„Celelalte terenuri utilizate în prezent de către societatea aeroportuară sunt proprietate publică a Judeţului Arad, concesionate societăţii. Pentru a se concesiona şi acest teren, în vederea întregirii suprafeţei aferente a aeroportului, Consiliul Judeţean Arad a solicitat transferul terenului menţionat din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea publică a Judeţului Arad, ulterior urmând a fi concesionat de către Consiliul Judeţean Arad, în calitate de concedent. Pe acest teren sunt edificate platforme specifice aeroportului. Transferul se impune în regim de urgenţă, având în vedere şi oportunitatea de a se realiza investiţii în infrastructură finanţate din fonduri nerambursabile, scop în care este necesară deplina clarificare a situaţiei juridice a terenului”, se mai arată în document.

Sursa: Realitatea de Arad