Oseminte umane descoperite în zona Pecica

Câteva rămășițe umane care cel mai probabil datează din Epoca Bronzului – aproximativ 3.000 de ani î.Hr. , au fost descoperite la Pecica, conform aradon.ro

La începutul lunii iulie Complexul Muzeal Arad anunța o nouă etapă a proiectului, practic o încercare de a studia structurile din zona Pecica – Turnu care suscită interes.

Prin colaborare cu Cristian Floca, cercetător în cadrul Filialei Timișoara a Academiei Române, și Alexandru Hegyi, cercetător în cadrul Centrului pentru Studii din Asia de Sud-Est din Kyoto – Japonia, au fost efectuate măsurători magnetometrice asupra unui tumul aflat pe marginea șoselei dintre satele Turnu și Variașu Mare. Începând cu secolul al XIX-lea, tumulul a fost puternic afectat de diverse distrugeri. Cu toate acestea, în zona păstrată intactă, măsurătorile au evidențiat existența unor structuri și amenajări aflate sub mantaua tumulului”, au explicat reprezentanții Muzeului.

În urmă cu câteva zile arheologii au descoperit primele oseminte umane. „După o evaluare făcută prin mijloace non-intruzive (măsurători magnetometrice), cercetarea tumulului dintre satele Turnu și Variașu Mare a continuat, printr-o săpătură efectuată de echipa de arheologi a Complexului Muzeal Arad în zona în care distrugerile au scos la iveală câteva oseminte umane. Acestea se aflau la mică adâncime (cca 45 cm) față de cel mai înalt punct al tumulului; în urma săpăturii, s-a constatat că osemintele făceau parte dintr-un mormânt în care defunctul a fost așezat pe spate, cu picioarele chircite. Mormântul a fost săpat în mantaua tumulului, această practică de reutilizare a tumulilor funerari fiind întâlnită de-a lungul mai multor epoci. În lipsa unui inventar funerar, aprecierile cronologice pot fi făcute doar pe baza poziției defunctului, care în acest caz este una tipică pentru orizontul cronologic al epocii bronzului timpuriu (cca 3000-2500 î.Hr.)”, spun arheologii.

Arheologii Complexului Muzeal Arad au demarat proiectul ArheoPecica având ca scop punerea în valoare a celei mai bogate zone arheologice din județ. În cadrul ArheoPecica sunt revizitate și reevaluate situri arheologice deja cunoscute, iar altele sunt identificate acum pe baza imaginilor satelitare, a fotografiilor aeriene, a scanărilor magnetometrice și a altor tehnologii moderne. De la nivelul solului sunt recoltate materiale care să ajute la stabilirea cronologiei obiectivelor arheologice (fragmente ceramice, unelte din piatră, etc.).

„Un alt obiectiv major al proiectului ArheoPecica constă în evaluarea unui întins câmp de movile funerare, situat în partea nord-estică a unității administrativ-teritoriale a orașului Pecica.

Finalitatea proiectului va consta în prezentarea tuturor siturilor arheologice din zona vizată, în cadrul unui volum dedicat”, a mai transmis Muzeul.

FOTO: Complexul Muzeal Arad

Sursa: Realitatea de Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.