PAPA LEON: „AȘ DORI CA PRIMA NOASTRĂ MARE DORINȚĂ SĂ FIE O BISERICĂ UNITĂ, PENTRU O LUME RECONCILIATĂ”

Papa Leon al XIV-lea și-a început oficial domnia duminică, 18 mai, apropiindu-se de conservatorii care i-au adus acuzații predecesorului său, Papa Francisc. Noul Suveran Pontif a făcut apel la unitate, promițând să păstreze moștenirea Bisericii Catolice și să nu conducă drept „un autocrat”.

După o primă plimbare cu papamobilul în fața a zeci de mii de oameni în Piața Sfântul Petru, Papa Leon a fost instalat oficial ca cel de-al 267-lea pontif al Bisericii Romano-Catolice și suveran al Orașului Vatican în cadrul unei slujbe în aer liber.

Oamenii din mulțime au fluturat steaguri americane și peruane, cetățenii ambelor țări declarându-l primul papă din națiunile lor. Mulțimea a scandat „Viva il Papa” (Trăiască Papa) și „Papa Leone”, numele său în italiană, în timp ce papamobilul său distinctiv, cu acoperișul deschis, se învârtea în jurul Pieței Sfântul Petru.

Ce a spus Papa Leon la inaugurarea oficială a pontificatului său

În predica sa, citită într-o italiană fluentă, Papa Leon a spus că, în calitate de lider al celor 1,4 miliarde de romano-catolici din lume, nu se va da înapoi în fața provocărilor moderne și că, cel puțin în ceea ce privește problemele sociale precum combaterea sărăciei și protejarea mediului, va continua moștenirea Papei Francisc.

Potrivit Suveranul Pontif, cardinalii care l-au ales și-au dorit un Papă „capabil să păstreze moștenirea bogată a credinței creștine și, în același timp, să privească spre viitor, pentru a face față întrebărilor, preocupărilor și provocărilor lumii de astăzi”.

Pontificatul Papei Francisc a lăsat o Biserică divizată, conservatorii acuzându-l că a semănat confuzie, în special prin remarcile sale extemporane cu privire la chestiuni de moralitate sexuală, cum ar fi uniunile între persoane de același gen.

Spunând că își asumă misiunea „cu frică și cutremur”, Papa Leon a folosit cuvintele „unitate” sau „unit” de șapte ori și cuvântul „armonie” de patru ori.

„Nu este niciodată vorba de a-i captura pe alții prin forță, prin propagandă religioasă sau prin mijloace de putere. În schimb, este întotdeauna și numai o chestiune de a iubi, așa cum a făcut Isus”, a spus Papa Leon, într-o referire aparentă la un război al cuvintelor între catolicii care se definesc ca fiind conservatori sau progresiști.

„Frați și surori, aș dori ca prima noastră mare dorință să fie o Biserică unită, un semn de unitate și comuniune, care devine un ferment pentru o lume reconciliată”, a spus el, potrivit Reuters.

Conservatorii l-au acuzat, de asemenea, pe Papa Francisc că guvernează cu mână de fier și au deplâns faptul că acesta a subestimat preocupările lor și nu s-a consultat pe scară largă înainte de a lua decizii.

Referindu-se la Sfântul Petru, apostolul creștin din secolul I de la care papii își derivă autoritatea, Papa Leon a spus „Petru trebuie să păstorească turma fără a ceda vreodată tentației de a fi un autocrat, dominându-i pe cei care i-au fost încredințați. Dimpotrivă, el este chemat să servească credința fraților și surorilor sale și să meargă alături de ei”.

Subliniind descendența neîntreruptă a Papilor de la Sfântul Petru, corul a cântat imnul tradițional „Tu es Petrus”, în latină „Tu ești Petru”.

Numeroși lideri mondiali, prezenți la eveniment

Numeroși lideri mondiali au participat la ceremonie, inclusiv președinții din Peru, Israel și Nigeria, prim-miniștrii Italiei, Canadei și Australiei, cancelarul german Friedrich Merz și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, membrii familiei regale europene și-au ocupat locurile VIP de lângă altarul principal, inclusiv regele Felipe și regina Letizia din Spania.

Ca parte a ceremoniei, Leo a primit două obiecte simbolice: un veșmânt liturgic cunoscut sub numele de pallium, o eșarfă din lână de miel care îi reprezintă rolul de păstor, și „inelul pescarului”, care amintește de primul papă, Sfântul Petru, care a fost pescar.

Inelul ceremonial din aur este turnat special pentru fiecare nou Suveran Pontif și poate fi folosit de Papa Leon pentru a sigila documente, deși acest scop a căzut în desuetudine în epoca modernă. Acesta îl arată pe Sfântul Petru ținând cheile Raiului și va fi rupt după moartea sau demisia sa.

Născut în Chicago, Papa Leon, în vârstă de 69 de ani, a petrecut mulți ani ca misionar în Peru și are și cetățenie peruană.

Numit anterior Robert Prevost, un relativ necunoscut pe scena mondială care a devenit cardinal abia în urmă cu doi ani, el a fost ales Papă pe 8 mai, după un scurt conclav al cardinalilor care a durat abia 24 de ore.

Papa Leon i-a succedat Papei Francisc, un argentinian, care a murit la 21 aprilie, după ce a condus Biserica timp de 12 ani adesea turbulenți, în timpul cărora s-a luptat cu tradiționaliștii și i-a apărat pe cei săraci și marginalizați.

Vicepreședintele american JD Vance, un catolic convertit care s-a confruntat cu Papa Francisc în legătură cu politicile dure ale Casei Albe în materie de imigrație, a condus o delegație americană alături de secretarul de stat Marco Rubio, care este, de asemenea, catolic.

Vance a dat mâna pentru scurt timp cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la începutul ceremoniei. Cei doi s-au întâlnit ultima dată în februarie, la Casa Albă, când s-au confruntat aprig în fața presei mondiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.