POLITICO: DEZNODĂMÂNTUL CRIZEI POLITICE DIN ROMÂNIA RĂMÂNE INCERT

Curtea Constituțională a României a decis că anularea alegerilor prezidențiale este esențială pentru protejarea democrației de atacuri externe.

Potrivit unei analize Politico, hotărârea CCR a aruncat țara într-o criză extraordinară, care zguduie democrația unuia dintre cele mai importanți membri ai UE și NATO din Europa de Est, iar deznodământul acesteia rămâne incert.

Duminică, românii ar fi trebuit să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, având de ales între doi candidați: primărița unui mic oraș, Elena Lasconi, reprezentând centru-dreapta, și Călin Georgescu, un independent de extremă dreapta, care a trecut de la anonimat la câștigarea primului tur din 24 noiembrie.

Vineri, Curtea Constituțională de la București a decis că primul tur al alegerilor a fost grav compromis de o presupusă operațiune rusească menită să influențeze rezultatul. Prin urmare, întregul proces electoral a fost anulat și trebuie reluat în integralitate.

Președintele în funcție, Klaus Iohannis, se vede nevoit să își prelungească mandatul.

La rândul lor, competitorii politici caută să se reorganizeze și să pregătească campanii electorale costisitoare pentru noile alegeri, în timp ce milioane de alegători se întreabă dacă mai pot avea încredere în procesul electoral.

Încă nu a fost stabilită o dată pentru noile alegeri, dar acest lucru trebuie să se întâmple în curând.

Cum a ajuns România în criză

Cu doar o lună în urmă, Călin Georgescu era aproape necunoscut în țara sa, fără susținere politică și cu o prezență redusă în media tradiționale.

Totul s-a schimbat în ultimele două săptămâni, înainte de primul tur al alegerilor, desfășurat pe 24 noiembrie.

Aproximativ 25.000 de conturi pro-Georgescu de pe TikTok au intrat în acțiune, într-o operațiune despre care analiștii români spun că a fost coordonată pentru a influența alegerile în favoarea sa.

Președintele Klaus Iohannis, care provine dintr-un alt partid de centru-dreapta, a primit informații din partea serviciilor secrete care indicau că atât actori statali, cât și nestatali au intervenit în alegeri, acuzând Rusia de o serie de atacuri hibride agresive. SUA au confirmat implicarea Rusiei.

Klaus Iohannis a declasificat documente secrete potivit cărora Călin Georgescu a beneficiat ilegal de promovare electorală în perioadele în care campania era interzisă. Documentele arătau că acesta a primit finanțare externă, deși a declarat că nu a cheltuit nimic pentru campanie.

Curtea Constituțională a fost asaltată cu cereri de anulare a alegerilor pe baza acestor rapoarte declasificate. Vineri după-amiază, Curtea a fost de acord.

„Informațiile că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României” l-au determinat pe Klaus Iohannis să concluzioneze că „ne confruntăm cu o problemă de securitate națională”, a declarat președintele, vineri seară, într-un discurs televizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.