Nouă ţări din Europa centrală şi de est, între care și România, vor cere înainte de finele lunii aprilie ajutor financiar de la UE pentru primirea de refugiaţi ucraineni.

Este vorba de Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, România şi cele trei state baltice, Letonia, Lituania şi Estonia, care „au convenit asupra a 14 măsuri pe care le vor prezenta împreună pentru a angaja un dialog cu Comisia Europeană privind modificarea regulilor în vigoare”, a indicat vicepremierul ceh Ivan Bartos, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Oficialul de la Praga a subliniat că „actuala criză este excepţională şi nu se poate prevedea impactul final asupra economiilor”.

„Suntem ferm convinşi că nu va fi suficientă flexibilizarea politicii de coeziune. Trebuie să cerem şi finanţare suplimentară pentru statele membre care primesc un număr mare de refugiaţi din Ucraina”, a adăugat Bartos.

Cele nouă state sunt, de asemenea, favorabile „validării urgente a programelor pentru noua perioadă bugetară 2021-2027, astfel ca proiectele care îi ajută pe refugiaţii din Europa centrală şi de est să poată începe să fie rambursate cât mai curând posibil”.