Raed Arafat, APEL către populație pentru respectarea regulilor de protecție

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în MAI, a lansat un APEL către populație pentru respectarea regulilor de protecție după ce „România se află pe un trend ascendent important” al infectărilor COVID-19. Acesta a avertizat că îndemnarea populaţiei la nerespectarea regulilor „nu înseamnă decât pacient în plus şi, probabil, în plus, persoane decedate”. Arafat a prezentat și deciziile de ultimă oră de la Guvern care vor intra de mâine în vigoare, la prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. 

„Toată lumea observă că avem o creştere continuă a cazurilor, suntem pe un trend ascendent important. Noi când punem aceste măsuri încercăm prin ele să reducem expunerea, să reducem transmiterea.

Apelul nostru către populaţie este să înţeleagă situaţia şi să fie partener cu noi în respectarea acestor reguli şi acestor prevederi care sunt emise prin hotărâri ale CNSU sau prin hotărâri de guvern. Este extrem de important acest lucru, pentru că sunt foarte mulţi în domeniul online, chiar şi unii care declară acest lucru în alte spaţii publice, care îndeamnă populaţia la nerespectarea regulilor. Iar acest lucru nu va duce decât la agravarea situaţiei.

Îndemnarea populaţiei la nerespectarea regulilor nu înseamnă decât în plus pacient şi, probabil, în plus, persoane decedate. Este un apel pe care îl fac încă o dată: respectarea regulilor în aceste zile este extrem de importantă şi noi nu putem lucra fără parteneriatul cu populaţia, cu autorităţile locale, cu toate instituţiile. Nu poate o singură entitate să rezolve problemele. Prin dumneavoastră transmit populaţiei să se gândească la sănătatea lor şi a celor apropiaţi lor şi să respecte regulile recomandate sau obligatorii”, a declarat Raed Arafat la finalul şedinţei de Guvern.

Principalele măsuri care intră în vigoare de mâine, 15 octombrie, sunt: masca de protecție obligatorie în spațiile aglomerate (piețe, atații de autobuze, peroane de gări și metrouri) pentru o incidență între 1,5 și 3 la mie, iar în locurile în care se depășește indicele de 3 la mie, aceasta este obligatorie în toate spațiile publice; evenimentele private vor fi interzise pentru o perioadă de 30 de zile.

– Până la 3 la mie incidență, masca este purtată obligatoru în spații aglomerate și la 50 m de școli;

– De la 3 la mie incidență, masca este obliagtorie în toate spațiile deschise;

– De la 0 la 1,5 la mie incidență, restaurantele, cafenelele vor funcționa cu 50% capacitate;

– La inceidență între 1,5 si 3, restaurantele vor funcționa cu 30% capacitate

– De la incidență peste 3 la mie, restaurantele se vor fi inchide.

– A ramas obligatorie testarea personalului din centrele rezidentiale de îngrijire și asistență, o dată pe săptămână.

– Evenimentele private ramân interzise pe plan național, potrivit anunțului făcut de Raed Arafat la sfârșitul ședinței de Guvern de la Palatul Victoria.

Guvernul a adoptat, miercuri, Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă cu noile restricții propuse de Comitetul Național pentru Starea de Urgență.

Măsurile se înăspresc: masca de protecție, OBLIGATORIE în spațiile aglomerate. Restaurantele și teatrele vor funcționa după 3 SCENARII

Șeful DSU a explicat și cum se va calcula de acum înainte rata de infectare. Precizarea acestuia a venit după ce Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au publicat, marți, două rate de incidență diferite la nivelul Capitalei, din cauza folosirii diferite a populației de referință în calculul ratei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.